Zmierz poziom swojego kwasu żołądkowego

Autor: Charles Poliquin

Z jednej strony kwas solny jest silnie żrącą substancją, z którą należy obchodzić się ze zdwojoną ostrożnością. Używa się go w produkcji przemysłowej do wyrobu skóry, PVC, można również użyć go do usunięcia rdzy ze stali, czy żelaza.

Z drugiej strony kwas solny (HCl) pomaga nam w trawieniu spożytego pożywienia. Błona śluzowa w układzie trawiennym chroni nas przed żrącym kwasem. Bardzo często uważamy, że mamy za dużo kwasu w żołądku, jednak faktycznie jest go tam za mało, a winą należy obarczyć śluzówkę, która nie chroni nas dostatecznie.

Zapotrzebowanie osób dorosłych na witaminy, minerały oraz pozostałe składniki kształtuje się na stałym poziomie po przekroczeniu dwudziestego roku życia. Niestety nasza zdolność do trawienia pokarmu, a następnie wchłaniania szerokiej gamy składników pokarmowych takich jak na przykład kwas foliowy, witamina B12 spada wraz z wiekiem. Co ciekawe jedną z przyczyn obniżonej wchłanialności pożywienia wraz z wiekiem jest niski poziom produkcji kwasu solnego w żołądku.

Kwas solny pozwala na strawienie białek, jest również odpowiedzialny za aktywację enzymów i hormonów ważnych dla waszego organizmu. Chroni także przed rozwojem bakterii w przewodzie pokarmowym. Bezkwaśność żołądkowa (achlorhydria gastrica),czyli zanik kwasu żołądkowego oraz jego niski poziom są bardzo często spotykanymi problemami gastrycznymi, niestety w większości wypadków niezdiagnozowanymi. W zależności od lokalizacji i poziomu opieki zdrowotnej odsetek rzędu 40-98% populacji cierpi w pewnym stopniu na brak niedoboru kwasu solnego.

Do najczęściej spotykanych symptomów możemy zaliczyć zgagę, niestrawność czy wzdęcia. W dodatku chroniczne dolegliwości takie jak alergie, astma, czy kamica żółciowa są powiązane z upośledzeniem wydzielania soków żołądkowych. Nawet objawy demencji starczej mogą zostać zwielokrotnione właśnie przez brak wspomnianego kwasu.
Kwas solny rozkłada duże kawałki pożywienia na mniejsze molekuły. Wbrew szerokiej popularności środków neutralizujących bądź obniżających poziom kwasów żołądkowych, ich poziom jest niezbędny zarówno dla zdrowia, jak również dla optymalnego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy blokujesz wydzielanie kwasu żołądkowego, to ograniczasz wchłanianie składników pokarmowych, tworząc jednocześnie środowisko sprzyjające rozwojowi chorób. Nawet jeśli nie zażywasz leków, to i tak wraz z wiekiem nasza zdolność wydzielania kwasu maleje, co potwierdzają badania na przestrzeni ostatnich 70 lat.

Właściwy poziom kwasu żołądkowego to pierwszy krok. Zanim zaczniecie analizować poziom waszej tkanki tłuszczowej, ilość spożywanych węglowodanów, białek, dopilnujcie, żeby poziom kwasu solnego pozostał na optymalnym poziomie. Pożywienie, a nie suplementy są podstawą dla funkcjonowania waszego organizmu, jeśli jednak nie możecie strawić białka, przyswoić minerałów, gdzie w tym logika?

Przed zakupem drogich suplementów, sprawdźcie poziom waszego kwasu żołądkowego. Nie ma sensu ich kupować, kiedy wasz organizm nie jest w stanie ich wchłonąć.

Zanim zaczniecie analizować ilość serii, powtórzeń, tempo w waszych programach dopilnujcie, aby mieć właściwy poziom kwasu solnego. Jeśli wasz organizm nie może przyswoić składników budujących mięśnie szkieletowe, to inwestując wiele czasu i nakładów finansowych nie otrzymujecie w zamian zbyt wiele. Ponownie odsyłam do pierwszego kroku.
Testowanie poziomu kwasu żołądkowego

Na całe szczęście nie jest to trudne i w łatwy sposób można to naprawić. Bardzo rzadko inwestując tak niewiele, można otrzymać tak dużo w zamian. Lubię używać testu zalecanego przed dr Michaela Murray oraz dr Joe Pizzorno NDs.

W trakcie stałego posiłku (nie płynnego dop. tłum.) spożyj jedną kapsułkę Digest Force (200 mg HCl). Kontynuuj podnosząc dawkę o jedną kapsułkę przy każdym następnym posiłku, aż do momentu uczucia ciepła rozchodzącego się w twoim żołądku (jak po wypiciu gorącego napoju dop. tłum.) NIE PRZEKRACZAJ DOZY SIEDMIU KAPSUŁEK SPOŻYWANYCH NA RAZ.

Po tym jak określiłeś dawkę, po której następuje uczucie ciepła, zmniejsz ją przy następnym posiłku o jedną kapsułkę (postępuj tak, aż dojdziesz do jednej kapsułki dop. tłum.). Właśnie oszacowałeś ile kwasu solnego twój żołądek powinien wydzielać samoistnie, co jednak nie ma miejsca. Mniejsze posiłki mogą wymagać mniej kwasu żołądkowego, a większe objętościowo oczywiście większej ilości HCl. Powinniście natychmiast odczuć różnicę w postaci mniejszego wzdęcia, odbijania oraz niestrawności.

Ta mała zmiana w waszych programach może przynieść niesamowity wpływ. Białko, które nigdy nie trafiało do waszych mięśni nagle zostaje rozbite na mniejsze molekuły. Węglowodany, które mogły dać wam energię, teraz są trawione i gotowe do użytku. Zdrowe tłuszcze, które są potrzebne do budowy membran waszych komórek mają w końcu szansę na bycie użyte. Drogie suplementy, które były przyjmowane i wydalane, w końcu są trawione i uwalniane do organizmu.
Poza tym wszystkimi korzyściami, kwas solny chroni was przed bakterią Helicobacter pylori, która w głównej mierze przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka. Należy spojrzeć jeszcze na parę innych kwestii, takich jak na przykład enzymy trawienne, jednak pierwszym krokiem jest odpowiedni poziom kwasu żołądkowego. To może brzmieć zbyt pięknie, ale to naprawdę powoduje wielką różnicę.

Posłowie

Po napisaniu artykułu: “Zwiększ swój postęp dzięki kwasowi solnemu”, jak również po niezliczonej ilości seminariów BioSignature odkryliśmy alarmująco dużo liczbę osób, których organizmy wydzielają bardzo znikomą ilość kwasu żołądkowego.

Dr. Bob Rakowski szacuje, że 98% Amerykanów ma upośledzoną zdolność do produkcji HCl, ze względu na wysoki poziom stresu. To potwierdza się z moimi własnymi obserwacjami i rezultatami, jakie otrzymałem na przestrzeni lat. Moi koledzy pracujący z czołowymi rugbistami i piłkarzami nożnymi donoszą o podobnych wynikach. Nawet młodzi sportowcy, tacy jak gracze NFL na poziomie uniwersyteckim mają duży deficyt HCl.

W odpowiedzi na wyzwanie

Stworzyliśmy preparat Ultra HCL 4.0 w odpowiedzi na zaistniałą sytuację. Środek ten zawiera 520mg HCl, 21mg pepsyny i 250mg goryczki, rośliny która stymuluje wydzielanie kwasu solnego.

Kiedy po przyjęciu siedmiu kapsułek preparatu DigestForce nie zaobserwowałeś żadnej reakcji, przyjmij 3 kapsułki Ultra HCL 4.0 do każdego posiłku. W momencie, kiedy doznasz uczucia ciepła w żołądku, zmień dozę na 1 kapsułkę Ultra HCL 4.0 i 3 kapsułki DigestForce. Ta dawka da ci 1120mg HCl w zamian wcześniejszych 1560mg. Redukuj ilość przyjmowanego HCL o 200mg z każdym posiłkiem, jeśli poczułeś ciepło rozchodzące się w twoim żołądku.

Artykuł dostępny pod: http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/433/The_HCL_Acid_Test.aspx

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Tłumaczenie: nuril

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *