W tym dziale większość tematów dotyczy wpływu żywienia, suplementacji i treningu na wygląd sylwetki. Są też tematy odnośnie zdrowia. Brakuje jednak jakiegoś wątku, opartego na badaniach naukowych, który skupiałby się na tych niezwykle ważnych dla każdego z nas procesach.
Na wstępie chcę powiedzieć, że to, o czym tutaj, miejsmy nadzieje, będziemy dyskutować, nie ma nic wspólnego z kształtowaniem sylwetki, więc głupie komentarze typu lepiej żyć krócej, a treściwie są nie na miejscu.
Chciałbym zebrać badania, artykuły, które dotyczą procesu starzenia się, przede wszystkim wpływu diety na owe procesy. Aktualnie jestem bardzo zapracowany, ale w lutym lub nieco szybciej na pewno doślę trochę artykułów, liczę, póki co na Waszą pomoc.
Myślę, że rozważania na temat tego, po co zakładać wątek o starzeniu się możemy sobie odpuścić, zresztą ten dział nie służy do tego. Na pewno wielu ludzi skorzysta z tego wątku, nie koniecznie uprawiających kulturystykę.
Przejdźmy jednak do rzeczy. Pierwszym artykułem, który chciałem zaprezentować jest:
http://www.raw-food-health.net/Anti-Aging-Diet.html
Podsumowując, wysoko-białkowa dieta przyspiesza procesy starzenia się. Bogate w metionine produkty jak mięso czy orzechy, przyspieszają te niekorzystne procesy. Wydaje się, że dieta wegańska oparta na pełnych zbożach, warzywach i owocach jest najlepsza w opóźnianiu procesów starzenia.
Drugi art:
http://www.webmd.com/healthy-aging/news/20090709/restricting-calories-thwarts-disease-aging?page=2
Restrykcja kalorii opóźnia procesy starzenia się małp. Są podobne badania robione na psach i szczurach, ale nie ma sensu ich wszystkich tu przytaczać, skoro dotyczą tego samego. Zgadza się z tym Paul Pitchford, w jego książce „odżywanie dla zdrowia” (polecam) stwierdza się, że głównym powodem przedwczesnego starzenia się Amerykanów jest „przejadanie się”. Czytałem kiedyś wywiad, z najstarszym na swoje czasy żyjącym człowiekiem, liczył bodaj 117 lat, który twierdził, iż ludzie powinni jeść mniej kalorii. Sam jadał tylko śniadania i obiady, omijał kolację. Twierdził, że to przez jedzenie tak dużych ilości pokarmu ludzie mają kłopoty z przedwczesnym starzeniem się i dolegliwościami z tym związanymi.
Trzeci, chociaż nie do końca oparty na naukowych faktach:
http://drbass.com/eades.html
Wynika z niego, że jednak dieta oparta na dużej ilości węgli (więc, zgodnie z pierwszym artykułem, uboga w metioninę) wcale nie jest taka dobra dla długowieczności. Wielu naukowców pozwiązuje insulinę z przedwczesnym starzeniem się. Nawet jeśli nie jadamy słodyczy i nie pijemy piwa, to duże ilości brązowego ryżu czy innych zbóż, powoduje ze względu na obfitość węglowodanów, spore wydzielanie tego hormonu.
Myślę, że jak narazie starczy, czekam na Wasze opinie na ten temat, być może ktoś ma jakieś ciekawe badania- proszę wklejać i zapraszam do dyskusji, szczególnie dlatego, że informacje zawarte w wielu badaniach są ze sobą sprzeczne (tak jak w 1 i 3 linku, który podaję)!
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: MrKlaus (sfd)