W badaniu ustalono związek między spożyciem produktów mlecznych a ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego u dorosłych w Korei z wykorzystaniem najnowszych danych reprezentatywnych dla danego kraju. Badana próba obejmowała 4862 koreańskich dorosłych (≥ 19 lat), którzy uczestniczyli w piątym koreańskim krajowym badaniu zdrowia i nawyków dietetycznych. Konsumpcję produktów mlecznych oceniono za pomocą kwestionariusza.
Wyniki
- częstość występowania zespołu metabolicznego była istotnie niższa u osób z większym spożyciem mleka lub jogurtu,
- ryzyko wystąpienia otyłości androidalnej (tłuszcz wisceralny czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych) oraz wysokiego stężenia glukozy na czczo były niższe o 32% dla osób spożywających najwięcej mleka lub jogurtu (czyli przynajmniej raz dziennie) w porównaniu do osób które rzadko lub wcale sięgały po nabiał,
- ryzyko wystąpienia niskich stężeń HDL było o 28% niższe,
- ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego było o 29% niższe,
Wnioski
Wysokie spożycie produktów mlecznych może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego u dorosłych. Osoby nie tolerujące laktozy mogą skorzystać z mleka bez laktozy lub z wartościowego izolatu białka serwatkowego (WPI). Powyższe obserwacje potwierdzają inne badania i meta analizy np. Lee M. i wsp. “Dairy food consumption is associated with a lower risk of the metabolic syndrome and its components: a systematic review and meta-analysis”