Koncentrat białka serwatkowego WPC – dlaczego warto

By nasza dieta nie była monotonna, warto wprowadzać do diety różne rodzaje produktów, które umożliwią nam dostarczenie białka – tego ważnego makroskładnika. Dobrym wyborem są białka serwatkowe, np.: WPC. Cieszą się one dobrą renomą już od dawna, z racji wielu ciekawych właściwości, a także możliwości wykorzystania ich w kuchni oraz szybkością wchłaniania.

Jaka jest rola białka w naszej codziennej diecie?

Białko bez wątpienia jest podstawowym budulcem wszystkich narządów w naszym organizmie. Jest również jednym z trzech makroskładników, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. To właśnie dzięki białku między innymi prawidłowo wzrastamy i rozwijamy się, nasze tkanki mogą poprawnie się regenerować. Jest jednym ze źródeł energii dostarczanych z dietą, zaraz obok węglowodanów oraz tłuszczy. Dlatego też nasze codzienne posiłki powinny być bogate w wartościowe produkty pochodzenia białkowego, w szczególności zwierzęcego, które dostarcza nam niezbędnych aminokwasów. Te składniki dzielimy na trzy grupy:

  • endogenne, są to takie aminokwasy, których nasz organizm potrafi sam wytworzyć,
  • egzogenne, to takie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam, czyli musimy dostarczyć je z pożywienia,
  • półegzogenne, czyli takie aminokwasy, które nasz organizm jest w stanie wytworzyć sam wtedy, gdy ma dostęp do niektórych aminokwasów egzogennych.

Dlatego też istotne jest to, aby w naszej diecie dostarczać białko z pożywienia, a także za pomocą suplementacji, np.: białkiem serwatkowym WPC. Warto również nadmienić, iż białka wspomagają biosyntezę układu hormonalnego w organizmie. Wpływa to bardzo pozytywnie na hormony, takie jak insulina, a także na hormon wzrostu (HGH). Ponadto, dzięki odpowiedniej ilości białka utrzymywana jest równowaga kwasowo-zasadowa, a także odpowiedni bilans wodny.

Istotna kwestia obecności BCAA

W białkach serwatkowych mamy do czynienia z obecnością BCAA, są to aminokwasy egzogenne, które nazywane są również aminokwasami rozgałęzionymi. Zaliczamy do nich:

  • izoleucynę, która ma szereg istotnych funkcji, między innymi: wpływa ona na efektywność produkcji hormonu wzrostu, bierze ona udział w regulacji poziomu cukru we krwi, wspomaga również gojenie się ran, a także przyśpiesza regenerację mięśni oraz tkanek,
  • leucynę, dzięki której nasze mięśnie szybciej się regenerują, ponadto zwiększa ilość ATP w mięśniach, dzięki temu mają one więcej energii do pracy, odpowiedni poziom leucyny jest również niezbędny, by zapobiec katabolizmowi mięśniowemu,
  • walina, która utrzymuje naszą gospodarkę hormonalną, pozytywnie wpływając na hormon wzrostu, ponadto walina jest niezbędna do produkcji witaminy B5. Aminokwas ten stymuluje również pracę naszego układu nerwowego, jest również ważna w procesie wytwarzania energii w mięśniach oraz jej prawidłowy poziom stymuluje rozrost tkanki mięśniowej.

Powyższe aminokwasy tworzą większą część białka mięśniowego i są podstawowym składnikiem dwóch pozostałych składników: glutaminy oraz alaniny.

Czy warto wprowadzić WPC do swojej diety?

WPC (Whey Protein Concentrate), czyli białko koncentratu serwatkowego, należy do białek bardzo wysokiej wartości odżywczej, między innymi dzięki sporej ilości aminokwasów egzogennych. Jest łatwiej trawiony oraz wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Do jednych z najważniejszych białek zaliczamy:

  • ?-laktoglobulinę,   
  • ß-laktoglobulinę,   
  • albuminę surowicy bydlęcej,   
  • immunoglobuliny,   
  • laktoperoksydazę,   
  • laktoferynę.

Wiele badań wskazuje na to, że białka serwatkowe są bardzo dobrym elementem diety, dzięki swoim właściwościom. Obecność metioniny oraz cysteiny w białkach serwatkowych wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, oba te aminokwasy są prekursorami glutationu. Białko to chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, chroniąc również układ odpornościowy przed infekcjami.

Dlatego też warto wprowadzić do swojej diety odpowiednią ilość białka serwatkowego, gdyż wykazano, że wapń zdolny jest do spadku kumulacji tłuszczu, a także przyśpiesza on spalanie tłuszczu w naszym organizmie. Stąd też pozytywne wyniki, które zostały zanotowane podczas badania na osobach chorujących na HIV oraz AIDS. W przypadku tych osób wprowadzono białko serwatkowe do diety i zanotowano między innymi spadek masy ciała.

Inne zalety białek serwatkowych

Białko serwatkowe prócz obecności aminokwasów rozgałęzionych BCAA oraz białek, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm, a także sporej ilości wapnia, posiada również sporo innych zalet, między innymi:

  • posiada atrakcyjną cenę,
  • idealnie rozpuszcza się w wodzie oraz mleku,
  • białka serwatkowe posiadają sporą ilość pełnowartościowego białka, bo nawet 80%,
  • białka te mają wiele smaków
  • można wykorzystać je w wielu przepisach kulinarnych, począwszy od przygotowania szejków, batoników proteinowych, skończywszy na proteinowo owocowych omletach,   
  • mała ilość węglowodanów oraz tłuszczy,
  • dzięki odpowiedniej ilości białka w diecie jesteśmy dłużej syci,
  • WPC bardzo szybko się wchłania  
  • WPC jest dobrze trawione,   
  • WPC posiada właściwości antykataboliczne,   
  • łatwość przenoszenia,   
  • szybkość przygotowania,   
  • wspomaga procesy regeneracji po treningowej.

Zalet spożywania białek serwatkowych WPC jest wiele, dlatego warto rozważyć wprowadzenie tego produktu do diety, gdyż wzbogacimy swój jadłospis o nowe smaki, a także potrawy. Mają niską cenę, szybko się wchłaniają, a także smakują wyśmienicie, te oraz inne plusy sprawiają, że białka WPC są najczęściej wybieranymi odżywkami nie tylko przez sportowców.

Batoniki proteinowe

Składniki:

  • 100 g mleka 2%tł.,   
  • 50 g naturalnego serka homogenizowanego,   
  • 60 g odżywki białkowej o smaku wiśniowym,   
  • 165 g płatków owsianych górskich,   
  • 20 g płatków jaglanych,
  • 15 g wiórków kokosowych,
  • 20 g migdałów,   
  • 30 g suszonych owoców (mix) – żurawina, pokrojone w kosteczkę morele oraz rodzynki.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy serek homogenizowany, wsypujemy białko i dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz płatki jaglane. Dokładnie mieszamy, tak aby powstała gęsta, zbita masa. Przekładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy batoniki, starajmy się by były równej grubości i długości. Na wierzch kładziemy nasze dodatki w postaci suszonych owoców oraz migdałów (dokładnie dociskamy, aby nie spadały z batoników). Ciasto wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około 15-20min.

Podsumowanie

To, że białko jest istotnym składnikiem naszej diety wiemy od zawsze. Aby urozmaicić dietę, ale jednocześnie nie tracić tak istotnej podaży białka, warto sięgnąć po WPC, Jest dostępne w wielu różnych smakach, w dobrej cenie. Może stanowić nieodłączny element naszego jadłospisu.

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *