Jogurt i mleko zmniejszają ryzyko zespołu metabolicznego. Badania naukowe

W badaniu ustalono związek między spożyciem produktów mlecznych a ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego u dorosłych w Korei z wykorzystaniem najnowszych danych reprezentatywnych dla danego kraju. Badana próba obejmowała 4862 koreańskich dorosłych (≥ 19 lat), którzy uczestniczyli w piątym koreańskim krajowym badaniu zdrowia i nawyków dietetycznych. Konsumpcję produktów mlecznych oceniono za pomocą kwestionariusza.

Wyniki

  • częstość występowania zespołu metabolicznego była istotnie niższa u osób z większym spożyciem mleka lub jogurtu,
  • ryzyko wystąpienia otyłości androidalnej (tłuszcz wisceralny czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych) oraz wysokiego stężenia glukozy na czczo były niższe o 32% dla osób spożywających najwięcej mleka lub jogurtu (czyli przynajmniej raz dziennie) w porównaniu do osób które rzadko lub wcale sięgały po nabiał,
  • ryzyko wystąpienia niskich stężeń HDL było o 28% niższe,
  • ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego było o 29% niższe,

Wnioski

Wysokie spożycie produktów mlecznych może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego u dorosłych. Osoby nie tolerujące laktozy mogą skorzystać z mleka bez laktozy lub z wartościowego izolatu białka serwatkowego (WPI). Powyższe obserwacje potwierdzają inne badania i meta analizy np. Lee M. i wsp. “Dairy food consumption is associated with a lower risk of the metabolic syndrome and its components: a systematic review and meta-analysis”

Referencje: 1. Kim J1. “Dairy food consumption is inversely associated with the risk of the metabolic syndrome in Korean adults” 2. Lee M I wsp. “Dairy food consumption is associated with a lower risk of the metabolic syndrome and its components: a systematic review and meta-analysis”  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29871703
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *