Tak to już jest na tym świecie, że choć mamy nas kochają, to jednak naszymi diety traktują jako fanaberię i gotują po swojemu. Z tego co widzę, wielu użytkowników ma fundamentalny problem: jak pogodzić dietę z maminym schabowym z kapustą. Zwykle odpowiedź jest taka: sam sobie muszę gotować. Bolesne ale prawdziwe. Na dzień dobry pamiętajmy, że wartości odżywcze zapisane w tabelach tracimy w znacznej mierze w czasie obróbki cieplnej. Podgrzewanie dodatkowo zmniejsza ich przyswajalność.
A zatem jak to zrobić, żeby było dobrze?
Oto kilka porad na podstawie danych zebranych w necie:
Gotowanie na parze
W strumieniu gorącej pary twarde warzywa np. marchew, brokuły gotują się około 5 min, a liściaste np. szpinak – minutę. W ten sposób można przygotowywać również warzywa mrożone. Warzywa będą „al dente”: zachowają barwę, smak, kształt i wartość odżywczą. Z kolei ryby przyrządzane na parze przez około 10 min, zachowają „dobre” tłuszcze i witaminy. Do wody użytej do parowania można dodać mieszankę ziół, imbir, sok z cytryny, co wzbogaci smak potraw. Parowanie jest również dobrym sposobem podgrzewania dań.
Gotowanie w wodzie
To dobry sposób, by np. warzywa były mdłe i „wypłukane” z witamin i minerałów. Im krótszy czas gotowania i w mniejszej ilości wody, a same warzywa mniej rozdrobnione, nie obrane ze skórki – tym lepiej.
Duszenie
To gotowanie produktu w małej ilości wody, często z dodatkiem tłuszczu, na wolnym ogniu w szczelnie zamkniętym naczyniu. Zaletą duszonych potraw jest lekkostrawność, niewielka strata składników odżywczych. Niektóre owoce zyskują dzięki duszeniu, np. suszone śliwki uwalniają zawarte w nich enzymy. Tradycyjne duszenie z wcześniejszym obsmażaniem jest niezalecane.
Pieczenie
Bardzo popularna metoda przygotowywania mięs, warzyw, ciast. Dobór odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia są ważnymi czynnikami wpływającymi na jakość, smak, zachowanie wartości odżywczych. Dlatego należy skrupulatnie przestrzegać zaleceń w przepisach kucharskich. Pieczenie w pergaminie, folii lub w tzw. „rękawie piekarniczym” jest najbardziej korzystne dla zdrowia.
Pieczenie na grillu – mniej polecane
Tradycyjnie przyrządzane na ruszcie potrawy to mięso i ryby, coraz częściej grillujem też warzywa. Aby zminimalizować szkodliwość potraw z grilla należy, przed położeniem dania na ruszcie, rozgrzewać węgle do białości. Muszą się żarzyć, nie powinno byś widać płomieni. Najlepiej też unikać rozpałek. A produkty przed pieczeniem marynować w oliwie z oliwek, bo zapewnia to częściową ochronę przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami, które tworzą się, gdy potrawa ma kontakt z ogniem i dymem. Warto też np. częściowo przygotować danie w piekarniku i dopiec je na grillu albo piec w pergaminie czy na tacach aluminiowych.
Smażenie – mniej polecane
To szybki sposób na danie smaczne, atrakcyjne, ale potencjalnie szkodliwe, bo „wzbogacone” w dodatkowy tłuszcz. Bardzo wysoka temperatura niszczy wartości odżywcze, zmienia strukturę chemiczną tłuszczów potrawy. Przy smażeniu powstaje duża ilość wolnych rodników, niszczących organizm, przypalona skórka jest rakotwórcza. Duże znaczenie ma również rodzaj i ilość oleju użytego do smażenia. Możliwe i zalecane dla urozmaicenia jadłospisu jest smażenie bez tłuszczu na patelniach pokrytych teflonem lub na chińskiej głębokiej patelni, tzw. woku.
Przyrządzanie potraw w kuchence mikrofalowej – mniej polecane
Oddziaływanie mikrofal na produkty powoduje poruszanie się cząsteczek zawartej w nich wody, a ruch ten wytwarza ciepło, które podgrzewa te produkty. Główną zaletą tej metody jest czas przygotowania posiłku. Problemem jest natomiast rodzaj dań, jakie w niej przyrządzamy. Zwykle zakup mikrofalówki skłania nas do „wzbogacenia” diety o przetworzone dania gotowe z dużą ilością cukru i tłuszczów nasyconych. Wiele składników takich produktów jest podatnych na zmiany cząsteczkowe i powstawanie wolnych rodników. W żywieniu dietetycznym dania gotowe nie są zalecane.
Dodatkowe materiały, zdjęcia i komentarze forumowiczów do artykułu znajdziesz na forum klikając TUTAJ
Autor: kopt (sfd)
trafne spostrzezenia, choc niezbyt opszerne
Świetny artykuł, bardzo ciekawy, opisane wszystko bardzo dobrze,opisy różnych sposobów przyrządzenia np:na parze na wodzie itp, tekst godny polecenia, gratulacje dla autora, wielki plus, Pozdrawiam.