Berberyna może zmniejszać insulinooporność

Berberyna należy do grupy alkaloidów  znajdująca się m.in. w korze, kłączach, korzeniach i łodygach Berberis vulgaris L. (Berberidaceae) oraz wielu innych roślinach. Wykazuje szeroki zakres działania na nasz organizm.

Wykazano , że berberyna ma wpływ na oporność insulinową, która często występuje w stanie przedcukrzycowym. Berberyna zapobiega uszkodzeniu niedokrwiennemu serca dzięki zmniejszeniu stresu oksydacyjnego, obniżeniu ciśnienia krwi. Chroni także przed martwicą i stresem struktury komórkowe.

Berberyna a mikroflora jelitowa

Dieta jest uważana za jeden z głównych czynników wpływających na kształtowanie mikroflory jelitowej przez całe życie. Do tej pory niewielu naukowców zdawało sobie sprawę, że berberyna oddziałuje także na mikroflorę jelitową. Te bakterie mają wpływ na pobór energii i regulację gospodarki energetycznej (poza np. hormonami).

Ponadto bakterie jelitowe odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy immunologicznej i metabolicznej oraz ochronie przed patogenami. Zmieniony skład bakterii jelitowych (dysbioza) wiąże się z patogenezą wielu chorób zapalnych i infekcji.

Okazało się, że przewlekła ekspozycja na dietę wysokotłuszczową powoduje u zwierząt zmianę mikroflory jelitowej poprzez redukcję bakterii ochronnych, takich jak z rodziny Bifidobacterium, oraz wzrost bakterii Gram-ujemnych, takich jak Escherichia coli, co spowodowało zwiększone uwalnianie endotoksyny (w skrócie LPS). Może to powodować np. nadmierną odpowiedź immunologiczną ustroju. LPS często wywołuje wysoką gorączkę oraz wstrząs – berberyna odwracała te efekty. Odkrycia te sugerują, że berberyna może zmniejszać insulinooporność.

Referencje, źródła badań:

SolomonHabtemariam „Berberine pharmacology and the gut microbiota: A hidden therapeutic link”

Elizabeth Thursby „Introduction to the human gut microbiota” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5433529/

Dan Liu „Berberine Modulates Gut Microbiota and Reduces Insulin Resistance via the TLR4 Signaling Pathway” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29365334/

Bozena Futoma-Kołoch „Toksyny bakteryjne jako czynniki wirulencji Część I. Lipopolisacharyd (LPS) jako endotoksyna” https://www.researchgate.net/publication/259936366_Toksyny_bakteryjne_jako_czynniki_wirulencji_Czesc_I_Lipopolisacharyd_LPS_jako_endotoksyna

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *