Zróżnicowana zdolność różnych frakcji białek mleka do stymulowania tempa syntezy białek mięśniowych (MPS) została wcześniej opisana, przy czym białko serwatkowe ogólnie uważane jest za lepsze od innych frakcji (np. kazeiny).
![](https://kulturystyka.pl/wp-content/uploads/2021/07/wpc_plus__637533876780517402.jpg)
Badanie naukowe
Celem badania było porównanie wpływ białek mleka i białka serwatkowego na MPS. Szesnastu zdrowych mężczyzn w średnim wieku spożywało 20 g białka mleka lub białka serwatkowego.
Wyniki
- synteza białek mięśniowych wzrosła o 200% w grupie białek mleka i o ~147% w grupie białka serwatkowego, w ciągu 90 minut po spożyciu białka,
- synteza białek mięśniowych wróciła do wartości wyjściowych najdalej po 210 minutach.
Mimo zwiększonego tempo trawienia i większej dostępność leucyny, po spożyciu białka serwatkowego, synteza białek mięśniowych była podobna w obu przypadkach. Zarówno białka mleka, jak i białko serwatkowe są korzystnym elementem diety sportowca.
Referencje, badania, literatura:
Cameron J. Mitchell i in. Consumption of Milk Protein or Whey Protein Results in a Similar Increase in Muscle Protein Synthesis in Middle Aged Men https://www.mdpi.com/2072-6643/7/10/5420