Źródło zdjęcia
Wzór – omega 3
Nienasycone kwasy tłuszczowe, niestety nie są one wytwarzane przez nasz organizm w odpowiednich ilościach, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz. Szczególnie ważnymi dla naszego zdrowia kwasami należącymi do grupy omega-3 są:
EPA (kwas eikozapentaenowy) i
DHA (kwas dokozaheksaenowy).
W pożywieniu w odpowiednich ilościach występują one jedynie w tłuszczu ryb np. łosoś, makrela, halibut czy tuńczyk. Plusy idące z suplementacji omega-3 to min.: podwyższony poziom dobrego cholesterolu (HDL), zmniejsza szanse rozwoju chorób wieńcowych, zmniejsza możliwość zawałów, zapobiega arytmii, pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Podobnie jak w przypadku ZMA stosuję stałą suplementację omega-3 ze względu na korzystne działanie prozdrowotne.
Autor: BPL-G (sfd)