Chleb razowy wieloziarnisty

 Chleb wieloziarnisty

0,5kg mąki pszennej 2000
50g siemienia lnianego (3 łyżki)
50g słonecznika (3 łyżki)
30g pestek dyni (2 łyżki)
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
25g świeżych drożdży
0,5 litra wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej. Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości – rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).
Obsypałem owsianką do dekoracji której nie wliczałem.

 

Piec około 1 godziny (ja piekłem 50 minut) w temperaturze 230ºC (bez termoobiegu).
Zaraz po upieczeniu chleb w środku jest mokry, powinien postać kilka godzin, najlepiej przez noc.
Można dodać ziarna jakie się chce. W planach mam zamiar spróbować wykonać ten chleb ze zmielonych płatków owsianych zamiast mąki.

Nie ma prostszego sposobu na zdrowe pieczywo.

W 100g :
234 kcal
B: 8g
T: 7g
W: 34g

Składniki

Ciasto

Chleb w formie

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: grrubas (sfd)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *