Cukier, a choroba Alzheimera. Badania naukowe

Nadmierne spożycie cukru zostało powiązane z patologią choroby Alzheimera (AD) przynajmniej u zwierząt. Naukowcy postanowili poszukać powiązań w populacji ludzkiej. Określano powiązanie spożywania słodkiego napoju z markerami neuropsychologicznymi (N = 4276) i obrazowaniem rezonansu magnetycznego (N = 3846). Szukano zmian typowych dla przedklinicznej choroby Alzheimera i naczyniowego uszkodzeniem mózgu (VBI) w grupie biorącej udział w Framingham Heart Study.

Wyniki:

  • w porównaniu do spożywania mniej niż jednego słodkiego napoju dziennie, większe spożycie słodkich napojów było związane z niższą całkowitą objętością mózgu i gorszą wydajnością w testach pamięci epizodycznej,
  • dzienne spożycie soku owocowego było związane z mniejszą całkowitą objętością mózgu, objętością hipokampu oraz gorszą pamięcią epizodyczną,
  • nie powiązano  spożywania słodkich napojów z naczyniowym uszkodzeniem mózgu (np. udarami),
  • Wniosek: wyższe spożycie słodkich napojów było powiązane z markerami które sugerują rozwój choroby Alzheimera.
Referencje: Pase MP1, Himali JJ2, Jacques PF3, DeCarli C4, Satizabal CL5, Aparicio H5, Vasan RS6, Beiser AS2, Seshadri S5. „Sugary beverage intake and preclinical Alzheimer’s disease in the community”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28274718
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *