Czekoladowe zasady

 

 

Czekoladowe zasady.
Autor: Charles Poliquin

Jedzenie czekolady było powodem do zsyłania na nas poczucia winy. Wszyscy podjadacze czekolady możecie teraz wyjść z szafy! Ostatnie badania naukowe dowodzą, że czekolada jest bogata w antyoksydanty, nazywane flawowonoidami.

Te oto antyoksydanty chronią nasze arterie, gruczoł krokowy, hamują zapalenie, jak również wzmagają poczucie dobrego samopoczucia. Te same flawonoidy odnajdujemy w zielonej herbacie i pewnym typie owoców jagodowych.

Czekoladowe reguły.

Oczywiście, że powinieneś przestrzegać pewnych reguł, kiedy wybierasz właściwą czekoladę dla siebie. Oto zbiór zasad, tak abyś czuł się bardziej uwolniony od poczucia winy:

Reguła 1: Im ciemniejsza czekolada, tym jest lepsza. Poszukuj marek, w których zawartość kakao sięga co najmniej 70%. Większość ludzi uważa, że 85% wyrobów na rynku jest zbyt gorzka.

Reguła 2: Przeczytaj do końca etykietkę produktu! Wystrzegaj się tak składników jak syropu kukurydzianego bogatego w wysoką zawartość fruktozy i uwodornionych tłuszczy. Te składniki zmniejszą korzyści zdrowotne czekolady.

Reguła 3: Trzymaj mleko z daleka od czekolady! Badania potwierdziły, że pijąc szklankę mleka razem z czekoladą powoduje zablokowanie absorpcji antyoksydantów.

Cały artykuł możesz przeczytać na stronie Charlesa Poliquina:http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/225/Czekoladowe_zasady.aspx?lang=PO

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *