Ocet jabłkowy to znany od wieków naturalny środek wzmacniający odporność, zwalczający infekcje i poprawiający trawienie. Wytwarzany jest w procesie fermentacji jabłek za pomocą bakterii octowych.
Jakie są korzyści zdrowotne octu jabłkowego?
1. Wspiera zdrowie jelit
Ocet jabłkowy pomaga zwiększyć kwasowość żołądka, co z kolei pomaga organizmowi wytworzyć więcej pepsyny – enzymu trawiennego, który rozkłada białka w przewodzie pokarmowym. Prawdziwa korzyść wynika z poprawy produkcji kwasu żołądkowego, co ma kluczowe znaczenie dla procesu trawienia spożywanych przez nas pokarmów.
2. Wspiera trawienie
Możesz znać ocet jabłkowy jako coś, co ludzie piją na pusty żołądek, gdy przestrzegają przerywanego postu. Jednak bez względu na to, czy robisz to szybko z przerwami, czy nie, ocet jabłkowy wspomaga zdrowie jelit i trawienie, ponieważ zawiera pektyny. Pektyna to naturalnie występujący rozpuszczalny błonnik, który działa jak prebiotyk. Prebiotyki są prekursorami produkcji zdrowych bakterii w jelitach, co jest ważne w zwalczaniu infekcji, utrzymywaniu jelit w optymalnym funkcjonowaniu oraz wspomaganiu trawienia i wchłaniania pożywienia.
3. Wspomaga kontrolę wagi i tłumi apetyt
Odchudzanie nie jest łatwym zadaniem, a ocet jabłkowy może być narzędziem, które może to nieco ułatwić. Zawiera naturalne enzymy i kwasy, które mogą faktycznie zmniejszać apetyt, regulować trawienie i zwiększać uczucie sytości.
4. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
Niezależnie od tego, czy jest środek lata, czy szczyt sezonu grypowego, nikt nie lubi opuszczać treningów z powodu przeziębienia. Suplementacja octem jabłkowym może wzmocnić naszą odporność i ochronić nas przed chorobami.
5. Zwiększa naszą energię
Sportowcy są przyzwyczajeni do gromadzenia się kwasu mlekowego w organizmie, który prowadzi do bolesności mięśni i zmęczenia. Uzupełniając suplementację o ocet jabłkowy, możesz zwiększyć dzienne spożycie potasu oraz witamin z grupy B, pomagając złagodzić bóle mięśniowe oraz zwiększając naszą energię.
6. Wspiera zdrowie serca
Dzięki zawartości witaminy B12 i kwasu foliowego ocet jabłkowy obniża poziom cholesterolu LDL (tego tzw. złego cholesterolu), przez co wspiera zdrowie naszego serca.
Nie da się ukryć, że ocet jabłkowy daje dużo korzyści zdrowotnych. Jest to prosty i łatwy sposób na poprawę ogólnego zdrowia i samopoczucia. Możesz zapobiec infekcjom, przyspieszyć trawienie, usprawnić swoje wysiłki związane z odchudzaniem i zwiększyć poziom energii.