DZIEŃ ZIEMNIAKA

Ziemniaki są integralnym elementem tradycyjnej kuchni polskiej i mogłoby się wydawać, że obecne są w niej od zawsze. Mało kto jednak wie, że ziemniak przywędrował do nas z daleka, a początkowo uprawiany był… jako roślina ozdobna. Jego historia jest na tyle ciekawa, że warto poświęcić jej trochę uwagi, zwłaszcza iż niejednokrotnie ratował on życie Europejczykom podczas klęsk głodu nawiedzających niegdyś regularnie Stary Kontynent.

Ziemniaki dotarły do Europy w XVI wieku z ziem zamieszkiwanych przez Inków, jednak ich walory smakowe nie znalazły niestety wielu entuzjastów. Hiszpanie uznali je za praktycznie niejadalne, Francuzi doszukiwali się powiązania pomiędzy spożyciem ziemniaków a występowaniem rozmaitych chorób, a Włosi traktowali jako rośliny ozdobne – wielu dostojników

więcej przeczytasz na POTRENINGU.pl:
1. Interesująca historia ziemniaka

2. Frytki i chipsy – czyli ziemniaczana profanacja

3. Ziemniak niejedno ma imię

4. Ziemniaczane nieporozumienia

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *