Ergogeniczne składniki, które powinny być elementem diety

Leucyna WalinaIzoleucyna

Ergogeniczne składniki, które powinny być elementem diety

 

Na początku tego wpisu należałoby wyjaśnić niezorientowanym co oznacza termin „ergogeniczne składniki”. Mówiąc krótko znaczy to mniej więcej „praco-twórcze”, a więc takie dzięki którym nasz organizm jest w stanie doprowadzić do wzrostu sprawności, szybszej regeneracji oraz lepszej wydajności. Tekst ten będzie miał zapewne kluczowe znaczenie dla osób czynnie uprawiających sport, ale może i inni znajdą w nim coś dla siebie.

 

Jednym z takich składników są rozgałęzione aminokwasy znane szerzej jako BCAA – walina, leucyna oraz izoleucyna. Źródłem największego występowania takich substancji są produkty zwierzęce. Dla przykładu porcja wołowiny (1000kcal) zawiera około 34 g takich aminokwasów, a produkty pełnoziarniste w porcji dostarczające takiej samej wartości energetycznej tylko 6g.

 

Czym różnią się BCAA od innych aminokwasów?

Tutaj sprawa jest prosta. BCAA wpływa na stymulację wzrostu i regenerację tkanki mięśniowej. Niestety, osoby uprawiające sport często nie posiadają sprecyzowanego stylu odżywiania, a jeśli go posiadają to jest on wynikiem zgubnych teorii o szkodliwości tłuszczu i prozdrowotnym działaniu produktów zbożowych. W związku z powyższym organizmy wypychane glikogenem otrzymują niewielką ilość rozgałęzionych aminokwasów, które mogłyby pomóc w regeneracji osłabionych, po treningu, mięśni.

 

Kolejnym i ostatnim składnikiem, a w zasadzie składnikami, o którym chciałbym dzisiaj napisać są owoce i warzywa, które wykorzystując nieco inny mechanizm niż BCAA, chronią nasze mięśnie przed rozkładem.

 

W jaki sposób?

Dieta obfitująca w zboża oraz produkty mleczne powoduje wytworzenie odczynu kwaśnego w naszej krwi. Na domiar złego podczas wysiłku organizm, także dodaje w bonusie substancje o takim odczynie. Taka sytuacja może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Organizm znajduje odpowiednie dla siebie rozwiązanie takiego problemu – rozkłada tkankę mięśniową, która jest dla niego tylko i wyłącznie niepotrzebnym, a wymagającym dostarczania energii w celu utrzymania, balastem. Dieta zawierająca owoce i warzywa powoduje wytworzenie we krwi stanu alkalozy metabolicznej czyli odczynu zasadowego, czym eliminuje możliwość rozkładu mięśni w wyniku zakwaszenia.

 

Pamiętajmy także o tym, że zarówno mięso oraz owoce i warzywa są ważnym i jednym z lepszych, jeśli nie najlepszym źródłem witamin i mikroelementów.

 

Autor: ElFlexo (sfd)

 

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *