Ergogeniczne składniki, które powinny być elementem diety
Na początku tego wpisu należałoby wyjaśnić niezorientowanym co oznacza termin „ergogeniczne składniki”. Mówiąc krótko znaczy to mniej więcej „praco-twórcze”, a więc takie dzięki którym nasz organizm jest w stanie doprowadzić do wzrostu sprawności, szybszej regeneracji oraz lepszej wydajności. Tekst ten będzie miał zapewne kluczowe znaczenie dla osób czynnie uprawiających sport, ale może i inni znajdą w nim coś dla siebie.
Jednym z takich składników są rozgałęzione aminokwasy znane szerzej jako BCAA – walina, leucyna oraz izoleucyna. Źródłem największego występowania takich substancji są produkty zwierzęce. Dla przykładu porcja wołowiny (1000kcal) zawiera około 34 g takich aminokwasów, a produkty pełnoziarniste w porcji dostarczające takiej samej wartości energetycznej tylko 6g.
Czym różnią się BCAA od innych aminokwasów?
Tutaj sprawa jest prosta. BCAA wpływa na stymulację wzrostu i regenerację tkanki mięśniowej. Niestety, osoby uprawiające sport często nie posiadają sprecyzowanego stylu odżywiania, a jeśli go posiadają to jest on wynikiem zgubnych teorii o szkodliwości tłuszczu i prozdrowotnym działaniu produktów zbożowych. W związku z powyższym organizmy wypychane glikogenem otrzymują niewielką ilość rozgałęzionych aminokwasów, które mogłyby pomóc w regeneracji osłabionych, po treningu, mięśni.
Kolejnym i ostatnim składnikiem, a w zasadzie składnikami, o którym chciałbym dzisiaj napisać są owoce i warzywa, które wykorzystując nieco inny mechanizm niż BCAA, chronią nasze mięśnie przed rozkładem.
W jaki sposób?
Dieta obfitująca w zboża oraz produkty mleczne powoduje wytworzenie odczynu kwaśnego w naszej krwi. Na domiar złego podczas wysiłku organizm, także dodaje w bonusie substancje o takim odczynie. Taka sytuacja może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Organizm znajduje odpowiednie dla siebie rozwiązanie takiego problemu – rozkłada tkankę mięśniową, która jest dla niego tylko i wyłącznie niepotrzebnym, a wymagającym dostarczania energii w celu utrzymania, balastem. Dieta zawierająca owoce i warzywa powoduje wytworzenie we krwi stanu alkalozy metabolicznej czyli odczynu zasadowego, czym eliminuje możliwość rozkładu mięśni w wyniku zakwaszenia.
Pamiętajmy także o tym, że zarówno mięso oraz owoce i warzywa są ważnym i jednym z lepszych, jeśli nie najlepszym źródłem witamin i mikroelementów.
Autor: ElFlexo (sfd)
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ