kreatyna promocja
Kulturystyka
SFD

Indeks i ładunek glikemiczny

Kategoria: Odżywianie

Oceń artykuł:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)

 

5_article_55640210ae5b6_article_v3

Źródło zdjęcia

Artykuł tłumaczony z angielskiego. Myślę że przyda się, gdyż zbyt wiele się mówi o IG, a prawdę mówiąc nie wiele osób wie co to ŁG.
Całość artykułu w języku angielskim znajduje się pod tym linkiem:
http://www.mendosa.com/gilists.htm

Tabeli nie było sensu tłumaczyć, ze względu na dużą ilość produktów. Ze słownikiem znajdziecie co Was interesuje, a czegoś się tez nauczycie. Tabela również jest podlinkiem.

Jest to roztrzygająca tabela, zarówno dla indeksu glikemicznego jak i ładunku glikemicznego. Jestem zobowiązany do rozpowszechnienia tego tutaj dzięki uprzejmości autora, profesora Jennie Brand Miller’a z Uniwersytetu w Sydney. Bazuje na tabeli z większą ilością kolumn, ale bez większej ilości produktów żywnościowych, opublikowanej w lipcu 2002 roku w Amerykańskim Magazynie o Klinicznym Odżywianiu, strona 5-56.

Ta tabela obejmuje 750 produktów żywnościowych. Nie wszystkie z nich są dostępne w Stanach Zjednoczonych. Reprezentują prawdziwe międzynarodowy efekt badań na całym świecie.

Indeks Glikemiczny (IG) to liczbowy system mierzący jak bardzo wzrośnie poziom cukru w krążącej krwi, wywołany spożyciem węglowodanów. Im większa wartość IG, tym w odpowiedzi wyższe stężenie cukru we krwi.. A więc produkt z niskim IG będzie wywoływać mały wzrost poziomu cukru, natomiast produkt z wysokim IG będzie inicjować dramatyczny skok. Produkty z IG 70 bądź wyższym wywołuja wysokie stężenie cukru, z IG od 56 do 69 wywołują średnie, a z IG wynoszącym 55 i mniej wywołują niskie.

Ładunek glikemiczny (ŁG) to stosunkowo nowy sposób na oszacowanie wpływu spożywanych węglowodanów biorący pod uwagę IG, ale dając większy obraz niż samo IG.
Wartość IG mówi Ci tylko jak szybko określony węglowodan zmieni się w cukier. Nie mówi Ci jak wiele tego węglowodanu jest w porcji w określonym produkcie. Potrzebujesz znać dwie te rzeczy by zrozumieć wpływ jedzenia na cukier we krwi. To właśnie moment, w którym pojawia się ładunek glikemiczny.
Węglowodany w arbuzie, na przykład, mają wysokie IG. Lecz nie jest ich dużo, więc ŁG arbuzów jest względnie niskie. ŁG wynoszący 20 bądź więcej jest wysoki, ŁG od 11 do 19 jest średni, a ŁG od 10 w dół – niski.

Produkty z wysokim ŁG prawie zawsze mają wysoki IG, produkty ze średnim bądź niskim ŁG mogą mieć od niskiego do wysokiego IG.

Obydwie wartości (IG i ŁG) są umieszczone w tabeli. IG produktów żywnościowych oparte jest o indeks glukozy – gdzie glukoza to równe 100. Innym jest ŁG, jest to wartość IG dzielona przez 100 i mnożona przez osiągalną zawartość węglowodanów strawnych w danym produkcie(pomijając błonnik) w gramach. (Kolumny pod nazwą “wielkość porcji (g)” pokazuje porcję w gramach dla obliczenia ŁG; dla uproszczenia prezentacji wyrzuciłem przejściową kolumnę, co pokazuje ilość węglowodanów w podanej wielkości porcji.). Weźmy arbuza, tak jak w przykładzie do obliczenia ładunku glikemicznego. Jego IG jest bardzo wysokie, około 72. Zgodnie z obliczeniami ludzi z wydziału Żywienie Człowieka z Uniwersytety w Sydney, w porcji 120 gram jest 6 gram dostępnych węglowodanów, a więc ŁG jest bardzo niski, 72/100*6=4,32, w zaokrągleniu to 4.

Advanced Glycemic Load Data

Korespondent Ralph Brown, który jest najlepszym ekspertem do spraw arkusza kalkulacyjnego exel, wziął nową tabelę IG oraz wartości ŁG i dodał do niej nowe wymiary. Obliczył ŁG wszystkich produktów żywnościowych na gramy lub ml oraz na uncje. Również zaklasyfikował ŁG produktów żywnościowych ogólnych w granicach ich kategorii. Następnie odnalazł 9 wewnętrznych niezgodności w nowym kalkulatorze ŁG. Przejrzałem dane i znalazłem 6 kolejnych. Zwróciłem uwagę na te dane grupie z Uniwersytetu z Sydney w Australii, dzięki czemu przygotowano oryginalną tabelę i skorygowano ją. Kolejno Hilary Ross dodał ten współczynnik i rozpoczął pracę z lepszą trafnością. Później Rich Wolf z Bend w Oreganie, znalazł więcej błędów podczas dodawania danych do kolumn odnoszących się do ładunku glikemicznego. Więc dodał kolumnę J, co spowodowało zmianę informacji odnośnie IG (w kolumnie C) i wyciągnęła wartość średnią porcji w numerach do obliczeń ŁG w kolumnie D. Dodał również warunkowe formatowanie cech indywidualnych w kolumnie J i D bazując na danych, co daje barwne tło informacji w wartościach. To powinno zaoszczędzić czas i dodać precyzji arkuszowi. Ralph udoskonalone dane z współczynnikiem Hillarego i późniejsze udoskonalenia Richa oraz Karen Pridemore znajdują się tutaj:
http://www.mendosa.com/GI_GL_Carb_data.xls

Moja poprzednia strona o wartościach glikemicznych, która bazowała na oryginalnej z 1995 roku “Międzynarodowej tabeli IG” miała inne zestawienie. Zarzuciłem te dane ze względu na wskaźnik białego chleba, ponieważ to myliło zbyt wielu ludzi. Przekształciłem dane do wskaźnika, gdzie glukoza = 100 mnożąc po prostu wartość białego chleba razy 1,4. Wcześniej ta strona też miała listę produktów żywnościowych w kolejności według IG.

Warte odnotowania jest, że niektóre wartości IG pokazane poniżej opierają się na 120 przestudiowanych książkach odwołujących się do Amerykańskiego Magazynu w Żywieniu Klinicznym Lipca 2002.

Wiem, że nie którzy ludzie preferują względnie prostote listy najbardziej powszechnego jedzenia amerykańskiego. Możesz znaleźć tę listę na przykład tutaj:
http://www.mendosa.com/common_foods.htm

Jeśli poszukujesz prostego opisu odnośnie IG, proszę zobacz mój artykuł pod tytułem “Indek Glikemiczny” tutaj:
http://www.mendosa.com/gidigest.htm

Tabela ta może być dowolnie użytkowana do celów osobistych, ale nie może być kopiowana na inne strony. Jednakże projektanci innych stron są mile widziany by łączyć się z tą stroną.

Ta ulepszona tabela (6 Września, 2002) posiada poprawionych 14 obliczeń ŁG z wersji drukowanej z Amerykańskiego Magazynu o Klinicznym Odżywianiu. Korespondent Ralp Brown odkrył osiem niezgodności, i Ja znalazłem sześć jeszcze. Kiedy zwróciłem uwagę na to grupie na Uniwersytecie w Sydney, przygotowali koretkę do magazynu do drukowania.

Zanim zapytasz odnośnie Indeksu glikemicznego bądź ładunku glikemicznego, proszę skieruj się na moją stronę: Indeks Glikemiczny www.mendosa.com/gi.htm

Dodatkowe materiały, zdjęcia i komentarze forumowiczów do artykułu znajdziesz na forum klikając TUTAJ

Autor: David Mendosa

Tłumaczenie: Skalar. (dziękuję madu za korektę)

żywnośc dietetyczna

Komentarze

  1. Pingback: Indeks i ładunek glikemiczny | Studio Modelowania ciała

  2. basia says:

    Jennie Brand Miller jest kobietą, “panią profesor”, a nie “profesorEM” czy też “autorEM”. pozdrawiam

  3. INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, Jaki osąd ?!
    Chleb typu KR-IRL, WYSOKIE węglowodany, NISKIE węglowodany; INDEKS ŻYWIENIOWY !!.
    Przedstawianie wartości liczbowych tzw. INDEKS GLIKEMICZNY, tj. IG w stosunku do ok. 30% produktów to zwyczajna nieprawda, lub raczej zakłamywanie realiów przyrodniczych wobec łaknących prawdziwej wiedzy otyłych Polaków!.
    Ten oszukańczy proceder jest KPINĄ z inteligencji współczesnego, myślącego człowieka !!.
    Propagatorzy tzw. IG najzwyczajniej przyczyniają się do wzrostu zachorowań na;
    CUKRZYCĘ TYPU 2, również szerzenia się PLAGI; OTYŁOŚCI, a nie wykonywali najprostszych nawet badań medycznych (elementarne analizy laboratoryjne) i rozpowszechniają pseudo reguły, które nijak nie odnoszą się do rzeczywistości wykreowanej na naszej planecie przez miliony lat; procesem
    o nazwie życie organizmów żywych. Dopiero zaznajomienie się z tabelami produktów sklasyfikowanych w oparciu o wartości liczbowe jako tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu, stanowi spójne kompendium wiedzy dającej finale rozwiązania w zakresie zwalczania obu chorób. Indeks Żywieniowy, tj. IŻ produktu omówiony jest na stronie internetowej, ADRES:
    http://www.magdalirl.com.pl/
    Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki pt.:
    PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Każdy człowiek, który pragnie pozbyć się NADWAGI i OTYŁOŚCI również poprawić swój stan zdrowia w CUKRZYCY (cukrzycę typu 2 można WYLECZYĆ !!), powinien zapoznać się z wartościami tabel tzw.
    INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu. To wystarczy, aby w sposób widoczny i skuteczny poprawić własny stan zdrowia !. Spożywanie produktu o nazwie:
    Chleb typu KR-IRL, stabilizuje poziom cukru na ok. 4-5 godzin !!.
    NIE możemy być GŁODNI !!. Jeśli nie potrafimy opanować głodu to żadna DIETA nie ma SENSU !!.
    Ta wiedza to puenta pozytywnego i energetycznego życia, którego jakość należy NIEZWŁOCZNIE poprawić.
    Spróbujmy tak jeść, a optyka postrzegania rzeczywistości będzie dla nas nowym wartościowym doznaniem.
    Dobre samopoczucie i NISKIE KOSZTY będą nagrodą za tę wiedzę dla wszystkich pragnących zdrowo
    i długo żyć.
    Warto też zapoznać się z ćwiczeniami, kat. MIĘŚNIE OKOŁO KRĘGOSŁUPOWE, eliminujących !!, BÓLE KRĘGOSŁUPA, zwłaszcza że, ĆWICZENIA; wykonujemy SAMI, indywidualnie we własnym łóżku przez 15-20 minut, 1 x w tygodniu. Jest to darmowa, REHABILITACJA, co ważne szybka i skuteczna. !!.
    UWAGA: wyniki , IRL KRAKÓW, zgodne z; Copyright by W H O ****
    H. G. Opole

  4. Luiza BERTIE, W-wa says:

    INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?!
    MOTTO: DIETA RACJONALNA, badania; KREW, Wydzieliny, WYDALINY, Pierwiastki WŁOSA, tak !!

    35. TEMAT:
    __DIETA RACJONALNA; tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań;
    KREW, WYDZIELINY, WYDALINY, PIERWIASTKI WŁOSA, jest to absolutnie niemożliwe.

    Wtedy można tylko przerzucać się:
    PSEUDO regułami; NA WĘCH i CZUCIE, również PRZYPUSZCZENIA.
    Kto zada sobie trud i ZBADA jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na RODZAJE białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne Ew. drobna skala technicznego błędu. A więc:

    przy zwalczaniu OTYŁOŚCI ważna jest wiedza, klasyfikująca pożywienie na KATEGORIE uwzględniające zawartość tłuszczów, WYSOKICH węglowodanów, NISKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw.

    __INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, ROZWIĄZANIE trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. LEKARZ rodzinny co ważne, też nam to POTWIERDZI !!

    ARTYKUŁ: o węglowodanach.
    __WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).
    __NISKIE węglowodany; to,
    1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
    2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

    Ten POZIOM WZROSTU można sobie łatwo samemu sprawdzić, własnym GLUKOMETREM !!
    Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo.
    Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo __WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego.
    Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta UWAGA o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.

    To jeden z dramatycznych U J E M N Y C H, przyrodniczych rekordów !!
    I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy to wykonać OSOBIŚCIE.
    Badanie zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; POZIOM CUKRU np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

    Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie, tzw. __INDEKS GLIKEMICZNY,
    i zobaczyć ile jest tam błędów.

    Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 3% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski.
    Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: BIOLOGICZNA N I E P R A W D A.

    Np. FRYTKI; zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów
    w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

    Odpowiedź jest oczywista: MARKETING i TOTALNA BZDURA. Takich przykładów jest B. DUŻO. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy to wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba ZWERYFIKOWAĆ, również UWIARYGODNIĆ, w trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe.

    P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ, to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, a; IG, to marketing i biznes.

    Tabele produktów wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych.
    Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; __INSTYTUT IRL KRAKÓW.

    W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki,
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. __ponad 200 pozycji.
    Wybieramy pożywienie tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ i ODCHUDZAĆ nasz organizm !!
    W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.

    KONKLUZJA finalna:
    ilość żywności należy BEZWZGLĘDNIE dostosować do trybu życia, czyli ZAPOTRZEBOWANIA energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków ENERGII
    u człowieka jest bez wątpienia, __CHLEB typu KR-IRL.
    P. S. Chleb typu KR-IRL; stanowi aktualnie o silnym UKŁADZIE immunologicznym organizmu człowieka.
    Dostarcza ogrom energii eliminującej GŁÓD, dlatego iż GLUKOZA w nim zawarta stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!
    tzw. __NISKIE węglowodany.
    Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
    To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

    Przepis wypieku Chleba typu KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej;
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    WAŻNE:
    __GLUKOZA naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia, postęp.
    GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.

    PRZYPOMNIENIE:
    organizm człowieka buduje NOWE komórki w oparciu o składniki i związki pokarmowe dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem.
    Jemy pokarmy tzw. __ŚMIECIOWE, to komórki mamy w złym gatunku; WYNIK: częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również krótkie życie.
    Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następujący:
    realizujemy KOSTRUKTYWNIE, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób.
    Wybór należy do naszego __MÓZGU, który gdy jest odżywiony __GLUKOZĄ naturalną, czyli tzw. __NISKIMI węglowodanami, to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej, dla rozumnego człowieka; OCZYWISTOŚCI.

    I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: __INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

    ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
    Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić.
    Wartość stanowią WYNIKI badań LABORATORYJNYCH, a nie puste ciągle powtarzane FRAZESY, __NIEPRAWDY biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite KŁAMSTWA.
    Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw.
    PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
    Dla nas tj. __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy;
    PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia.
    Dopiero WTEDY mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ i LOGICZNĄ ocenę
    __P R A W D biologicznych.

    MOTTO: MĄDROŚĆ człowieka polega na RESPEKTOWANIU dokonań przyrody i nie zmienianiu jej ZASAD.
    Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne __ŻYCIE realizujemy TU i TERAZ.
    Autorem przedstawionego artykułu jest;
    Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant __INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

    Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: Luiza BERTIE, Warszawa

Masz coś do dodania ? Skomentuj!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Najnowsze filmy z naszego kanału