Krakersy by joanna83d
Składniki:
– mąka (u mnie z ciecierzycy, wg oryginalnego przepisu mąka ryżowa) – 100 g
– skrobia ziemniaczana – 30 g
– olej kokosowy – 65 g (u mnie forma stała)
– jogurt naturalny grecki – 2 łyżki
– soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
– sól himalajska – 1/2 łyżeczki
– ulubione przyprawy (u mnie oregano, bazylia, tymianek)
Przygotowanie:
1. łączymy suche składniki wraz z przyprawami
2. dodajemy olej i jogurt – wyrabiamy robotem, u mnie gniotłam ręcznie, przez co olej nie do końca się rozprowadził
3. ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
4. kieliszkiem wykrajamy kółeczka, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
5. każdy krakers nakłuwamy widelcem
6. pieczemy w 190 stopniach przez 12-15 minut (w zależności od grubości krakersów)
Smacznego !
Wartości dla całości (wyszło 45 krakersów):
Kcal: 1118
B: 23,6
W: 85
T: 76
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”