Kurczak chińsko-włoski

Gotowe danie

 

Niby nic szczególnego, ale postanowiłam opowiedzieć Wam o jednym z moich ulubionych dań. Taka ilość wystarcza mi na 3 posiłki.

 

Składniki:

 

Kurczak: ok. 180g
Ryż: 120g
Mieszanka chińska mrożona: 120g
Szparagi mrożone: 60g
Marchewka z groszkiem mrożona: 30g
Pomidory: 2-3 większe, lub puszka takich bez skórki pokrojonych
Czosnek: 2-3 duże ząbki
Przyprawy: curry, Sambal Oelek by TaoTao (nie trzeba jeśli ktoś chce bardziej łagodne), sól ziołowa, przyprawa Grill Mexico by Kotanyi.

 

Sposób przygotowania:

 

Smażymy na patelni drobno pokrojony czosnek, dorzucamy posolone i doprawione przyprawą Grill Mexico paseczki/kosteczki kuraka. Jak się zrobi wsypujemy mrożonki. Solimy, dodajemy kawałki pomidora. W między czasie gotujemy ryż w wodzie z curry, najlepiej na dość twardo, ale jak kto lubi. Dodajemy ugotowany ryż na patelnie, łyżeczkę lub dwie Sambal Oelek i mieszamy.
I teraz tak: jak użyliśmy pomidorów z puchy to pewnie mamy na patelni zupę, więc przykręcamy gaz i czekamy aż odparuje do pożądanej przez nas gęstości. Jemy.

 

 

Wszystkie składniki:

 

Składniki
Gotujemy ryż w wodzie z curry:

 

Ryż z curry

 

Smażymy czosnek i mięsko, posypujemy Grill Mexico:

 

 

Smażenie

 

Dodajemy mrożone warzywa i solimy solą ziołową:

 

Przyprawy

 

Dodajemy pokrojone pomidorki:

 

Pomidory

 

Łyżeczkę Sambal Oelek:

 

Sambal Oelek

 

Wsypujemy ryż:

 

Ryż

 

I mamy gotowe danie:

 

Gotowe danie

 

Czas przygotowania:

 

20 minut.

 

Wartości odżywcze:

 

Białko 55g
Tłuszcz 5g (jak ktoś użyje tłuszczu do smażenia to oczywiście więcej)
Węglowodany: 110 g
Wartość energetyczna: 713 kcal
Trochę przerażające te wartości, ale ja to jem na 3 posiłki i jestem pełna.

 

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

 

Autor: methodys (sfd)

Udostępnij znajomym

One thought on “Kurczak chińsko-włoski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *