Witka.
Niezła alternatywa dla suchego kuraka. LOW CARB.
Składniki:
– 2 piersi z kuraka / lub inne mięcho (każde pasuje)
– 15 dag pieczarek
– cebula
– przyprawa do zup / kostka bulionowa
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
– 2 łyżki oleju (ja nie dałem, bo oliwa mogłaby zepsuć smak)
– posiekana pietruszka
– chili, bądź inna ostra przyprawa
– pieprz
1. Kuraka kroimy w kostki,
2. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu, wrzucamy kuraka (ja dodałem jeszcze trochę curry). Następnie przerzucamy go do garnka (pkt 4.)
3. Na tym samym tłuszczu podsmażamy obraną cebulkę, za chwilę dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko dusimy,
4. Do osobnego garnka wlewamy wodę z kostką rosołową, bądź przyprawą, wrzucamy kuraka wraz z pieczarkami i cebulą,
5. Wrzucamy 2-3 łyżki koncentratu,
6. Chwilę gotujemy, następnie wlewamy śmietanę, przyprawę, mieszamy, dorzucamy pietruszki,
7. Wszystko mieszamy i czekamy jeszcze chwilkę.
b/t/w na całość:
Posiłek ten zawiera bardzo niskie ilości węglowodanów, sięgające poniżej 15g. Tłuszcze także są niskie, chyba że podbije się je oliwą z oliwek.
Białko – 120g
kcal – 750
I oczywiście foty
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: hadesZiom2 (sfd)
Dobry przepis i dobra potrawa – polecam.
Robiłem z oliwą i bez – z oliwą nieco inaczej smakuje.
Dodałem też czosnek i chili pieprz cayenne.
Miło, że przepis się podoba 🙂