Kurczak po chińsku + ryż

Posiłek

Kiedyś podłapałem podobny przepis w gazecie, tylko trochę go zmodyfikowałem. Robię to czasem na obiad.

Składniki (porcja dla 1 osoby, na zdjeciach jest więcej):

– 150g piersi z kurczaka
– 1 por
– 1 marchewka
– pół papryki
– 1 jajko
– 1 woreczek ryżu
– szczypiorek
– imbir, przyprawa chińska
– sos sojowy, oliwa, chili tao-tao,
– przecier pomidorowy, ketchup
– mąka kukurydziana

1. Pierś kroimy w kostkę i polewamy sosem sojowym, po 5-10 minutach obtaczamy w mące kukurydzianej i smarzymy na oliwie, doprawiając imbirem i przyprawą chińską.

2. Warzywa kroimy jak na zdjęciach i też wrzucamy na drugą patelkę z odrobiną oliwy, mozna podlać wodą, żeby lepiej zmiękły. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pół słoiczka przecieru pomidorowego, trochę więcej ketchupu, odrobinę chili tao-tao i się z tego robi sosik. Na koniec łączymy to wszystko z kurczakiem.

3. Jajko wbijamy do miski i dodajemy szczypiorku. Gotujemy woreczek ryżu minutę krócej niż zwyklę i wrzucamy na patelkę (ja wrzucam na tą patelkę po warzywach), dodajemy szczypiorek z jajkiem mieszając, żeby nam się jajko fajnie połączyło z ryżem. Dodajemy odrobinę sosu sojowego i impiru.

No i to by było na tyle. Czas przygotowania około 40 minut.

Wartosci odżywczę podaję dla porcji jaką robię zwykle dla siebie:

150g kurczaka
ryż
jajko
oliwa z 30g, ale zawsze coś zostanie na patelce
por, pół papryki, marchewka
30g przecieru, 40g ketchupu
mąka kukurydziana z 30g
B:53 T:30 W:127 kcal:992

Posiłek

3.jpg

Posiłek

Posiłek

Posiłek

Posiłek

Posiłek

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: Amadi-55 (sfd)

Udostępnij znajomym

2 thoughts on “Kurczak po chińsku + ryż

  1. MOTTO: RYŻ, to oczywistość !!
    __PODPOWIEDŹ:

    RYŻ.1.
    WIKIPEDIA:
    Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu – czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna – wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
    Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

    IRL KRAKÓW.
    Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
    Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach.

    PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

    Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym „naukowym reżimom” czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też:
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *