Witam. Zainspirowany programem „Galileo” gdzie była mowa o tajnej recepturze Nutelli sam spróbowałem odtworzyć jej smak, ale użyć zdrowszych składników. Wyszła bardzo dobra, dla mnie nawet lepsza, bo nie aż tak słodka. Nadaje się na kanapki jak i również jako deser. Naprawdę polecam.
Więc do zrobienia Nutelli będą nam potrzebne:
-100g orzechów laskowych (oczywiście już bez skorupek)
-30g ciemnego kakao
-60g odżywki białkowej waniliowej (ja użyłem Vitafit)
-150ml mleka 3,2%
-20 do 25 tabletek słodzika
Sposób przyrządzenia:
-orzechy mielimy w młynku do kawy (najlepszy sposób) lub jakoś w inny sposób rozdrabniamy je na bardzo drobno
-kakao razem ze słodzikiem również mielimy w młynku
-dodajemy kakao do orzechów
-mieszamy
-do wymieszanej masy dodajemy odżywkę białkową wymieszaną z mlekiem (60g odżywki w 150ml mleka)
-wszystko dokładnie mieszamy
-możemy odstawić do lodówki lecz nie musimy
SUMA: 1058 kcal
75 g białka
74 g tłuszczy
22 g węglowodanów
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: easyriderr (sfd)
Przepis jest świetny tylko mam do niego jedno ale…
Piszesz – „ale użyć zdrowszych składników” – Słodzik nim nie jest i dodatkowo jest sztuczny.
W skład słodzika wchodzi Aspartam, substancja, która wywołuje zaburzenia pamięci a nawet nowotwory.
Szkoda tylko, że w 75% produktów spożywczych zamiast normalnego cukru jest aspartam. Lepiej go unikać, choć prędzej czy później i tak na niego trafimy w jakimś produkcie.
Ja wywalam aspartam, dodaję prawdziwego cukru i dzięki przepisowi mam najzdrowszą nutellę na świecie 🙂
Pozdrawiam,
Mariusz M.
Nie ma nic gorszego nic cukier. Jedynie izomery trans sa odpowidzialne za wiecej problemow zdrowotnych, chociaz moze nawet i nie. Raz, ze aspartam nie jest rakotworczy, nie potwierdzaja tego zadne badania. Byly przeprowadzone na szczurach, ale obalili je. Dwa, to obecnosc na rynku roznych substancji slodzacych, nie tylko aspartam, ktorego sie obawiasz. Z naturalnych, roslinnych masz np stevie.
a nie lepszy byłby miód jako słodzik?
Moze i lepszy, zalezy dla kogo. To jest akurat przepis na „Nutelle” low carb. Kazdy moze eksperymentowac i zmieniac dowolnie sklad. Moze wyjdzie z tego cos ciekawego.
„aspartam nie jest rakotworczy, nie potwierdzaja tego zadne badania.”
Czy potrzebujesz potwierdzeń na wszystko w życiu, żeby się przekonać, że nie wszystko jest dobre co mówią inni?
„Byly przeprowadzone na szczurach, ale obalili je. ”
Kto je obalił? Naukowcy pracujący dla korporacji? 🙂
Co do badań, to poczytaj więcej na ten temat, nie do końca wiesz o co chodzi.
Przepis świetny i każdy ma prawo coś dodać od siebie, to tyle na ten temat 🙂
Co do cukru roślinnego Stevie masz rację – to naturalny i najzdrowszy słodzik.
Zwracam uwagę na fakt, że nie jest ona dostępna we wszystkich krajach tylko dlatego, że korporacje zajmujące się aspartamem wyparli ten naturalny słodzik z rynku. Dlaczego? To już jest raczej logiczne.
Co to jest ta odżywka białkowa waniliowa i po co ona jest? A można by to zastąpić aromatem waniliowym takim jak do ciasta?
Odzywka bialkowa jest po to zeby produkt ten byl zrodlem bialka, co jest podstawa przy kazdej diecie. W tym przypadku jest on rowniez zrodlem tluszczow poniewaz przeznaczony jest do stosowania w diecie niskoweglowodanowej.