[LC] Rozgrzewająca zupa krem z krewetkami na zimowe wieczory

Cześć.
Dziś coś dla fanów zup, owoców morza, jak i znudzonych tradycyjnymi posiłkami – zupa krewetkowa na ostro. Świetnie smakuje na gorąco po długim zimowym dniu, jeszcze lepiej na zimno.
Metodą prób i błędów (jeden z tych błędów na zdjęciu) doszedłem do takiej oto postaci:

 

Skład:
Krewetki królewskie 400g(po rozmrożeniu)
Mleko kokosowe bez cukru 400g
Pomidory bez skórki 4sztuki
Brokuł, kalafior, marchewka, grzyby mun, 2 ząbki czosnku.(lub jak ktoś woli mieszanka warzyw chińskich, jednak unikałbym tych z papryką i porem – Hortex)
Sól, ostra papryka

 

Przygotowanie:
Ilość warzyw dodaję na oko więc nie podaję dokładnej gramatury/ilości. Tak samo z czasem przyrządzania, jednak całość nie przekracza 30min.

 

1.Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy w drobną kostkę/mielimy w blenderze, wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu.
2.Krewetki podsmażamy przez chwilę na średnim ogniu. Grzyby namaczamy.
3.Dodajemy do pomidorów pokrojone warzywa i grzyby, wciskamy czosnek gotujemy parę minut.
4.Następnie dodajemy puszkę mleka kokosowego i krewetki. Gotujemy 3-5 minut.
5.Doprawiamy intensywnie ostrą papryką, dodajemy sól wedle uznania.
6. Gotowe.

 

Zupa krewetkowa

 

BTW na całość:
B:~80g
T:~80g
W:~10g
kcal: 1000kcal

 

pzdr/

 

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

 

Autor: Koniu151 (sfd)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *