Idealny deser przypominający tiramisu dla osób na diecie redukcyjnej… i nie tylko.
Produkty:
0,5 kg chudego mielonego twarogu (ja użyłam „emilki” od mlekoma)
2 cale jajka
10 tabletek słodziku
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
10g ciemnego kakao odtłuszczonego
10g orzechów laskowych (mogą być migdały)
6 łyżeczek gorącej wody
Przygotowanie:
Twaróg wrzucamy do miski, dodajemy żółtka jaj. W trzech łyżkach gorącej wody rozpuszczamy słodzik, dodajemy do masy i wszystko dokładnie mieszamy.
Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy aromat migdałowy, do drugiej kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody. Mieszamy. Białka jaj, które zostały ubijamy na sztywną pianę. Połowę piany dodajemy do masy kawowej, drugą połowę do masy migdałowej i delikatnie mieszamy.
Do szklanego pucharka wkładamy masy warstwowo. Masa migdałowa, posypujemy tartymi orzechami i ciemnym kakao, na to masa kawowa, orzechy, kakao, masa migdałowa, orzechy kakao. Powinno starczyć na 2-3 porcje. Pucharki wkładamy do lodówki. Po ok. 2 godzinach można jeść schłodzony deser:) SMACZNEGO!
P.S dla większych łasuchów można dodać pokrojone w kostkę gruszki, też rewelacyjne.
BTW:
CAŁOŚĆ: 692 kcal
B: 74g
T: 18g
W: 23g
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: Hubbabuba (sfd)