Nie tylko pomidory, ale też marchew chroni przed rakiem prostaty – badanie naukowe

Nie tylko pomidory, ale także marchewki chronią przed rakiem prostaty. Mężczyźni, którzy kilka razy w tygodniu spożywają produkty takie, jak sosy lub soki pomidorowe znacząco redukują u siebie ryzyko nowotworu. To żadna nowość, ale okazało się, że ochronne działanie mogą mieć również marchewki. Zbadano sposób odżywiania się 244 mężczyzn w wieku 64-75 lat z rakiem prostaty, a także 408 bez nowotworu (grupa kontrolna). Mężczyźni jedzący więcej marchewek lub pomidorów byli mniej narażeni na wystąpienie raka. Okazało się, że wystarczy jedzenie więcej, niż kilku gramów marchewki dziennie lub więcej, niż 16,5 g pomidora dziennie. Odkryto, iż za ochronnym efektem stoi likopen.

Wystarczy spożycie więcej, niż 1,2 mg likopenu dziennie, by znacząco zmniejszać ryzyko raka. Marchew zawiera 0,65 – 0,78 mg likopenu w 100 g produktu. [2]

Zawartość likopenu w mg na 100 g produktu:[3]

  • Pomidor 0,9–11,19 (3,58)
  • Sok pomidorowy 5,0–42,74 (7,05)
  • Suszone pomidory 46,5 (ND)
  • Sos pomidorowy 3,80–49,46 (9,21)
  • Papaja 2,0–5,3 (2,99)
  • Arbuz 2,3–7,2 (3,78)
  • Różowy grejpfrut 3,36 (3,35)
  • Suszona brzoskwinia 0,86 (0,79)

Oczywiście trzeba wielu innych obszernych badań, aby ostatecznie potwierdzić ochronne działanie marchwi na zdrowie. Wiadomość powinna zainteresować kulturystów, którzy przez stosowanie SAA często są bardziej narażeni na raka prostaty. 

Referencje:
1.Agnieszka BelterMałgorzata Giel-Pietraszuk, Stefan Osiewicz, Piotr Chomczyński, Jan Barciszewski „Likopen -występowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie” http://www.postepybiochemii.pl/pdf/4_2011/372-380.pdf
2.http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2015,%206(103)/02_S

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *