Niepożądane działania kofeiny [Ż/S]

Kawa + kofeina

Niepożądane działania kofeiny

Dworzański W., Opielak G., Burdan F.

Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Pracownia Teratologii Doświadczalnej Katedry i Zakładu Anatomii Prawidłowej Człowieka

Kofeina jest jednym z najczęściej spożywanych alkaloidów, który występuje m.in. w kawie, herbacie, czekoladzie oraz wielu napojach orzeźwiających i energetyzujących. Najnowsze doniesienia wskazują, że metyloksantyna potęguje ryzyko choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego, zwiększa również stężenie cholesterolu i homocysteiny w surowicy. Przyjęcie dużych, jednorazowych dawek kofeiny może wpływać na stężenie glukozy oraz zwiększenie insulinooporności. Jednak długotrwałe spożywanie kofeiny zmniejsza częstość występowania cukrzycy typu 2. Kofeina przyjmowana w dużych dawkach może powodować wystąpienie różnych reakcji niepożądanych w wyniku nadmiernej stymulacji ośrodkowego układu nerwowego. Zmniejsza również napięcie dolnego zwieracza przełyku oraz zwiększa ryzyko przedwczesnego przerwania ciąży i wewnątrzmacicznego zaburzenia wzrostu płodu. Końcowy skutek działania używki zależy od wrażliwości osobniczej i genotypu, zwłaszcza polimorfizmu genów kodujących enzymy uczestniczące w metabolizmie metyloksantyny, tj. cytochromu P450 – CYP1A2 i katecholo-O-metylotransferazy (COMT).

 

Źródło i pełen tekst:

[pml.strefa.pl/ePUBLI/161/01.pdf]

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *