Coraz więcej osób szuka zamienników mięsa w swojej diecie. Niestety wege zamienniki często są wysoce przetworzone i niezdrowe. Najlepszą alternatywą dla mięsa są bogate w białko rośliny strączkowe takie jak fasola czy soczewica, ale także owoce! Konkretnie owoc Jackfruit.
Jackfruit, nazywany inaczej chlebowcem to tropikalny owoc, który może być spożywany zarówno kiedy jest niedojrzały, jak i dojrzały. Dojrzały owoc chlebowca jest słodki i smakiem przypomina połączenie banana z ananasem. Niedojrzały owoc konsystencją przypomina mięso kurczaka i może być podobnie przyrządzany. Choć Jackfruit zawiera znacznie mniej białka, niż mięso to ma wiele innych korzyści, między innymi jest bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy oraz potasu.
Owoc Jackfruita może być spożywany na wiele sposobów. Dojrzały owoc jemy na słodko, a niedojrzały bardziej w daniach słonych, obiadowych. Niedojrzały owoc możesz użyć w przepisach kuchni meksykańskiej, w curry, jako zamiennik mięsa lub tofu, a nawet grillować. Dojrzały owoc można przygotować na deser, jako lody, owocowy roll-up czy dodać do ulubionego smoothie.
Jackfruit to owoc pełen możliwości i zdrowia nie tylko dla wegetarian. Jackfruit pozwoli Ci urozmaicić każdą dietę. W internecie znajdziesz mnóstwo ciekawych inspiracji jak przygotować ten owoc na wiele różnych sposobów.