Witam,
Czasami warto urozmaicić sobie jadłospis, wiec wrzucam przepis na pieczone oraz gotowane bataty z miruną. Pieczone w smaku przypominają słodkiego ziemniaka. Natomiast gotowane marchewkę.
Składniki:
Bataty 350g
Miruna 250g
Kapusta kiszona 300g
Oliwa z oliwek
Sos czosnkowy
Przyprawy
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Zanim osiągnie założoną temperaturę obieramy bataty, kroimy w talarki lub kostkę i myjemy. Następnie przyprawiamy wedle uznania. Ja dodałem soli, pieprz, pierz cayenne, czosnek granulowany, troszkę oliwy. Pieczemy bataty ok 20-25min od czasu do czasu mieszając. Na ostatnie 10min wrzucamy filet z miruny na folii aluminiowej (żeby się nie przyklejał). Do kapusty kiszonej można dodać oliwy z oliwek, pieprzu, cebuli.
Sos czosnkowy zrobiony jest na bazie jogurtu naturalnego Bakoma (gęsty), dużej ilości wciśniętego czosnku, soli, trochę pieprzu.
BTW:
Białko: ok 42g
Węglowodany: 75g
Tłuszcze: 15-20g (w zależności od ilości dodanej oliwy)
Zdjęcia:
Wersja na parze:
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: domer (sfd)