PIERŚ Z KACZKI Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI:
1 pierś z kaczki (ok. 300g)
2 jabłka
pół słoika żurawiny
majeranek
sól
WARTOŚCI ODŻYWCZE (z kaszą):
B: 37 ; Tł: 9 ; WW: 78 ; kcal: 549
PRZYGOTOWANIE
po stronie skóry robimy nacięcia w kształcie krzyżyka
polewamy lekko oliwą z oliwek i nacieramy majerankiem i solą
zamarynowaną wstawiamy do lodówki (min 1h), ja trzymałem przez noc
jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i pozbywamy się gniazd (polecam łyżeczkę do herbaty)
powstałe wgłębienia uzupełniamy żurawiną lekko ponad stan
pierś podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z każdej strony, głównie po stronie skórki
razem z wytopionym tłuszczem przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego
przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40min
po 10 min dodajemy jabłka, które zwykle pieką się około 30 min
po 30min wyjmujemy gotowe danie
na talerzu z kaszą gryczaną, polecam również z pieczonymi ziemniakami
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: pitbull61 (sfd)