Pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną

Gotowe danie

PIERŚ Z KACZKI Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI:

1 pierś z kaczki (ok. 300g)
2 jabłka
pół słoika żurawiny
majeranek
sól

WARTOŚCI ODŻYWCZE (z kaszą):

B: 37 ; Tł: 9 ; WW: 78 ; kcal: 549

Pierś z kaczki

PRZYGOTOWANIE

po stronie skóry robimy nacięcia w kształcie krzyżyka
Pierś z kaczki

polewamy lekko oliwą z oliwek i nacieramy majerankiem i solą
32.jpg

zamarynowaną wstawiamy do lodówki (min 1h), ja trzymałem przez noc
Marynowanie

jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i pozbywamy się gniazd (polecam łyżeczkę do herbaty)
Jabłka

powstałe wgłębienia uzupełniamy żurawiną lekko ponad stan
Żurawina

pierś podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z każdej strony, głównie po stronie skórki
Smażenie

Smażenie

razem z wytopionym tłuszczem przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego
Przygotowanie do pieczenia

przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40min
Pieczenie

Pieczenie

po 10 min dodajemy jabłka, które zwykle pieką się około 30 min
Dodatek jabłek

po 30min wyjmujemy gotowe danie

Po pieczeniu

Po pieczeniu

przekrój
Przekrój mięsa

na talerzu z kaszą gryczaną, polecam również z pieczonymi ziemniakami

Gotowe danie

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: pitbull61 (sfd)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *