Pierś z kurczaka w sosie myśliwskim

 Gotowe danie

Pierś z kurczaka w sosie myśliwskim (jasnym/ciemnym), pieczarkowym. Wszystko zależy jakich składników użyjemy. Najważniejsze, że pierś nie jest sucha, a sos możemy użyć do polania makaronu/ryżu.

Składniki:

-500g piersi z kurczaka
-garść pieczarek
-średnia cebula
-przyprawy
-kapka oliwy

1. Podsmażyć pieczarki i pokroić w drobną kostkę.

Pieczarki

2. Pokroić cebulę.

Cebula

2. Pokroić umytą pierś i obtoczyć w przyprawach.

Pierś z kurczaka

3. Smażyć cebulę i pierś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się zetnie a na pokrywie pojawią się krople.

Ps: Pierś nie może się gotować, ma być podsmażana.

-Kapka oliwy

Smażenie

Smażenie

4. Kiedy pierś się zetnie, należy ją wymieszać i dodać pieczarki. Następnie smażyć dalej z uchylona pokrywką, tak aby odparowała zgromadzona woda.

Ps: Pieczarki wcześniej podsmażyć, tak aby nie puszczały w późniejszej obróbce wody.

Duszenie

5. Przygotować 15g zmielonych płatków owsianych, zalać zimną wodą i wymieszać.

Ważenie

Płatki owsiane

6. Kiedy pierś nabierze rumieńców, a na dnie patelni zgromadzi się “osad” zalać patelnie gorącą wodą (tyle ile chcemy sosu). Mieszając dolewamy powoli owsiankę. Gotować przez chwile aby sos nabrał pożądanej konsystencji. Następnie doprawić do smaku.

Gotowanie

Gotowanie

Wartości odżywcze na 100g:

-B: 18g
-T: 2g
-W: 2g
-Kcal: 97

Wliczyłem 2-3ml oliwy

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: FRC (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *