Deser jabłkowo-pomarańczowy na spodzie jaglanym by crean
Składniki:
– 500g pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry
– 150g kaszy jaglanej
– 5 całych jaj
– ekstrakt/aromat z wanilii lub pomarańczowy lub jaki chcesz 🙂
– cynamon do jabłek lub nie / cynamon do posypania
– stevia do dosłodzenia lub inny słodzik
Przygotowanie:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z małą ilością wody i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie.
Blendujemy je na gęstą masę i gotujemy kilka minut aby odparował nadmiar wody.
3.Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, blendujemy całość na gładką masę i dosładzamy stevią według gustu.
4.Całość przelewamy do okrągłej formy posmarowanej małą ilością oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-15 minut aby wierzch placka się zarumienił.
5. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na wierzch masę z jabłek. Wstawiamy ponownie i pieczemy dodatkowe 15-25 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki żeby ciasto się ścięło.
Wartości:
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale: Kuchnia SFD