Szpinakowo-mięsne placuszki

Cześć.
Mamy w dziale placuszki owsiane, dziś czas na placuszki mięsno-szpinakowe, z mięs użyłem łopatki wieprzowej – imo najlepiej się komponuje, ale można oczywiści próbować z czymś innym :

Placuszki

Skład:
Łopatka wieprzowa mielona 300g
Szpinak świeży/mrożony 200g
Otręby 30-40g
Jajko 1 sztuka
Cebula 1 sztuka
Czosnek 3 ząbki
pieprz, sól, zioła

1. Idziemy do sklepu i prosimy panią by zmieliła nam łopatkę.



2. Łopatkę, szpinak(ja używam rozdrobnionego, mrożonego), pokrojoną
cebulę i jajko mieszamy do uzyskania jednolitej masy, wciskamy czosnek, doprawiamy, dosypujemy otręby, aż masa zrobi się lekko zbita – tak by nie rozwalały się przy formowaniu.
3. Formujemy placuszki i smażymy z każdej strony na PAMie, bądź wrzucamy do piekarnika na 20min/180 stopni.
4. Smacznego!

BTW:
B:ok 50g
T:ok 60g
W:ok 5g
Błonnik:ok 20g
Kcal: ok750

pzdr/

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: Koniu151 (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *