Tajski makaron

 Tajski makaron

Witam, daje tutaj pierwszy przepis nie jest on mojego autorstwa.

Więc tak potrzebujemy:

250g makaronu ryżowego wstązki 3-4 min
150g piersi kurczaka 100g krewetek koktajlowych
2 ubite jajka
1 szkl kiełków soi
1/4 szkl siekanych orzeszków ziemnych
4 ząbki czosnku rozdrobnione
3 łyżki oleju
szczypior z 2 dymek

Sos można zrobić samemu ale orginalny jest taki:

4 łyżki Sosu Tajskiegi Chilli Woh Hup
2 łyżki Sosu Rybnego Woh Hup
2 łyżki soku z limonki

Trudno znalezć takie sosy jak te powyżej ale w niektórych miastach są sklepy chińsko-tajskie z których ja kupiłem.

Sposób przygotowania:

Namoczyć makaron w gorącej wodzie przez 10 min., odsączyć. Na woku rozgrzać olej wrzucić czosnek, dodać mięso smażyć 4-5 min. Dodać szczypior zamieszać. Dodać makaron smażyć 1 min. Wymieszać składniki sosu i dodać do woka następnie dodać ubite jajko i smażyć aż się zetnie. Dodać kiełki i zamieszać parę razy. Czasami tak przygotowany makaron posypuje się łyżeczką cukru brązowego i przybiera kolendrą. Podawać na talerzu posypane orzeszkami ziemnymi.

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: nieznany

Wkleił na forum: Karanol (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *