Tatar i możliwe wariacje

Hej, nie znalazłem tu przepisu na tatara więc wrzucę przepis na bazę + możliwe wariacje dodatków. Przepis z netu.

Czas przygotowania 20 min.

Przepisów na befsztyk tatarski, czyli popularnego tatara jest tyle, ilu szefów kuchni. Najważniejsze w dobrym tatarze jest mięso.

Tatar

Tego robiłem osobiście: mięsko, sól, pieprz, oliwa, korniszony, grzybki marynowane, musztarda ostra, zioła prowansalskie, maggi – wyszło pycha

Co jest koniecznie potrzebne:

– 250g mielonego mięsa wołowego (najlepiej polędwicy);
– sól i pieprz do smaku;
– żółtko jaja;
– cebula ile kto lubi (może być biała);
– średnia miska, łyżka, ostry nóż, deska do krojenia.

Do mięsa dodajemy odrobinę soli i najlepiej świeżo mielonego pieprzu czarnego. Jaja dodajemy w zależności od tego, jak chcemy podać danie. Cebulę szatkujemy dość drobno, ja ścieram na grubej tarce.

Dodatki, które sami możemy dobrać:

– pół łyżki oliwy z oliwek;
– pół łyżki kaparów;
– min 2 korniszony
– grzyby marynowane;
– natka pietruszki;
– 1 łyżki majonezu;
– przyprawa maggi lub sos Worcestershire;
– ostry sos (taki jak Tabasco) lub siekana papryka;
– sardynki w oleju z puszki;
– 1 niewielki filet anchois;
– musztarda (Dijon lub Sarepska);
– 1/4 kieliszka sherry;
– 1/4łyżki soku z cytryny;
– kilka zielonych oliwek.

Do tatara zawsze dodajemy cebulę. Do naszej decyzji pozostaje jedynie, czy chcemy wymieszać ją z mięsem w fazie przygotowania, czy podać osobno, by każdy sam dobrał i wymieszał dodatki. To samo tyczy się pozostałych składników za wyjątkiem soli i pieprzu (wstępnie mięso zawsze lekko przyprawiamy).

Najczęściej, w fazie przygotowania, do mięsa dodajemy cebulę (pozostawiając jej cześć do dekoracji i samodzielnego dodania), część korniszonów lub grzybów, odrobinę musztardy. Gdy do dania zamierzamy podać sardynki wraz z olejem, to nie dodajemy wcześniej do mięsa oliwy.

Znając gusta naszych gości możemy wcześniej wymieszać odpowiadające im składniki. Jeśli nie jesteśmy pewni ich preferencji, lepiej zaserwować je osobno. Nie wszyscy miłośnicy tatara lubią sos Worcestershire i maggi lub ostre Tabasco, nie każdy dodaje do befsztyka tatarskiego majonez (w Polsce to wręcz rzadkość), niektórzy nie przepadają za smakiem anchois i kaparów. Dlatego tatar jest bardzo bezpieczną potrawą o ile zdecydujemy się podać większość dodatków obok porcji mięsa. Każdy sam będzie mógł skomponować sobie danie według własnych upodobań. Wtedy też będziemy mogli przekonać się, ile jest gustów i na ile sposobów można doprawić tę potrawę.

Przykładowy, gotowy tatar, przygotowany z części powyższych składników:

1. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą (zostawiamy trochę do dekoracji) i 3 żółtkami;
2. Dodajemy oliwę z oliwek;
3. Dodajemy większość posiekanych korniszonów, kilka posiekanych grzybów i odrobinę ostrej musztardy;
4. Siekamy większość natki i dodajemy do mięsa;
5. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy kilka kropel sosu Worcestershire, doprawiamy do smaku solą i pieprzem;
6. Mięso przekładamy na elegancki półmisek, wygładzamy powierzchnię tatara, a na jej środku robimy niewielkie wgłębienie. Delikatnie wlewamy w nie żółtko. Dookoła posypujemy pozostałą cebulką i korniszonami oraz dekorujemy gałązkami natki pietruszki. 

A to jest pierwsza wersja jaką robiłem – podstawowa czyli mięsko, sól, pieprz, jajko, warzywa, cebula.

Tatar

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: styx1 (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *