Składniki:
– 300 g kabaczka (lub cukinii)
– 100 g ciepłego masła
– 100 g oleju kokosowego
– 200 g cukru brzozowego (ksylitolu)
– 2 jaja
– 100 g musu jabłkowego
– 100 g mleka
– 300 g mąki orkiszowej
– 60 g kakao
– 70 g gorzkiej czekolady
– ½ łyżeczki soli
– aromat waniliowy
Przygotowanie:
1. Kabaczka zetrzeć na tarce,czekoladę posiekać drobno,
2. Masło utrzeć z olejem na puszysta masę, dodać jaja, ciągle ubijać.
3. Naprzemiennie dodawać mleko oraz mąkę wymieszaną z kakao.
4. Do masy wmieszać kabaczka ,czekoladę oraz kilka kropel aromatu waniliowego.
5. Piec w 160 st C góra dól – 40 min.
6. Opcjonalnie po wystudzeniu polać rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną mleka.
Wartości ( dla jednego kawałeczka) :
B 1,1
T: 6,8
W: 13,2
Kcal: 121
Ten i inne przepisy znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”