Witamina D3 zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej. Badania naukowe

Kobiety, które przyjmują dziennie 1000 IU witaminy D3 mogą stracić prawie 3 kg tkanki tłuszczowej i zyskać 2 kg beztłuszczowej masy ciała w zaledwie 12 tygodni. Dietetyków z Uniwersytetu Medycznego w Teheranie zainteresował ten temat i wkrótce pojawi się na ten temat publikacja w Nutrition Journal.

Ostatnie badania wykazały, że witamina D3 hamuje gromadzenie się zapasów tłuszczu. Jedna z teorii głosi, że mózg otrzymuje impuls do wytwarzania większej ilości neuropeptydu Y w momencie, gdy w organizmie jest za mało witaminy D3. Inna mówi, że witamina ta hamuje rozwój komórek tłuszczowych.

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że będą w stanie zbudować więcej beztłuszczowej masy ciała wraz z obniżeniem poziomu tłuszczu na diecie z dodatnim bilansem kalorycznym i z dodatkową suplementacją D3. Inne badania, tym razem przeprowadzone na ludziach, wykazały, że lepsze efekty na diecie redukcyjnej osiągają te osoby, które suplementują D3. Spalają także więcej energii po posiłku.

Badanie

Irańscy naukowcy zebrali do swojego badania 72 kobiety z nadwagą (BMI ok. 30) mające średnio 38 lat. W ramach eksperymentu część z nich otrzymywała codziennie 1000 IU witaminy D3, a część placebo.

Wynik

W trakcie 12-tygodniowego badania podniósł się poziom witaminy D3 w organizmach kobiet. Straciły one też średnio 2,7 kg tkanki tłuszczowej i zyskały 1,8 kg beztłuszczowej masy ciała. Kobiety w grupie placebo straciły zaledwie 0,5 kg tłuszczu i zyskały 0,4 kg mięśni.

Naukowcy podsumowali, że jest jak najbardziej zasadne kontynuowanie badań w tym kierunku. Witamina D3 wydaje się być perspektywicznym czynnikiem w walce z nadwagą.

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-11-78 
Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *