Zielona herbata, a stan zapalny

Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Maki i wsp. podali, że u osób dorosłych, z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty.

Odnotowano też działanie przeciwnowotworowe zielonej herbaty. Istnieje wiele innych teorii wyjaśniających jej działanie np. ta, iż ma znaczący wpływ na równowagę między wytwarzaniem reaktywnych form tlenu (RFT), a ich usuwaniem przez komórkowy system antyoksydacyjny. Nadmierne wytwarzanie RFT prowadzi do stresu oksydacyjnego, który odgrywa istotną rolę w patomechanizmie wielu procesów chorobowych (nowotworów, schorzeń neurodegeneracyjnych, czy chorób o etiologii wirusowej, toksycznej lub zapalnej).

Neutrofile odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu i zapaleniu, ale to ostatnie zjawisko może wyzwalać i podtrzymywać patogenezę szeregu ostrych i przewlekłych chorób.

Naukowcy twierdzą, że zielona herbata działa poprzez następujące mechanizmy:

  • galusan epigallokatechiny (EGCG)  tłumi aktywność reaktywnych form tlenu i hamuje apoptozę aktywowanych neutrofili,
  • dramatycznie hamuje przyciąganie neutrofili,
  • blokuje angiogenezę, tworzenie naczyń krwionośnych, proces ważny chociażby dla kancerogenezy,
  • może zmniejszać zwłóknienie płuc w zapaleniu płuc,

Wyniki badań sugerują, że EGCG jest silnym związkiem przeciwzapalnym o potencjale terapeutycznym.

Ponadto istnieje wiele dowodów na to, że galusan epigallokatechiny dominujący polifenol zielonej herbaty hamuje aktywność enzymów i szlaki przekazywania sygnałów, które odgrywają ważną rolę w indukcji zapalenia i niszczenia stawów w chorobie zwyrodnieniowej stawów.

Referencje:

Magdalena Donejko, Marek Niczyporuk, Elżbieta Galicka, Andrzej Przylipiak „Właściwości antynowotworowe galusanu epigallokatechiny zawartego w zielonej herbacie” http://www.phmd.pl/api/files/view/29033.pdf

Jerzy Jankun „Why drinking green tea could prevent cancer” https://www.nature.com/articles/42381

Joanna GDULA-ARGASIŃSKA, Małgorzata TYSZKA-CZOCHARA i in. „ROLA WOLNYCH RODNIKÓW W REGULACJI PROCESÓW FIZJOLOGICZNYCH”.  http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.psjd-ca5e961d-90ef-4d31-8c1c-66f840d6b4da/c/art_2.pdf

Adrian B. Hodgson, Rebecca K. Randell, and Asker E. Jeukendrup “The Effect of Green Tea Extract on Fat Oxidation at Rest and during Exercise: Evidence of Efficacy and Proposed Mechanisms” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649093/

Willems MET1, Şahin MA2, Cook MD3. “Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29345213

Massimo Donà Neutrophil Restraint by Green Tea: Inhibition of Inflammation, Associated Angiogenesis, and Pulmonary Fibrosis https://www.jimmunol.org/content/170/8/4335.short

RashmiSingh Green tea polyphenol epigallocatechi3-gallate: Inflammation and arthritis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320510001979

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *