Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Maki i wsp. podali, że u osób dorosłych, z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty.
![](https://kulturystyka.pl/wp-content/uploads/2020/11/636856525287817610-1024x1024.jpg)
Odnotowano też działanie przeciwnowotworowe zielonej herbaty. Istnieje wiele innych teorii wyjaśniających jej działanie np. ta, iż ma znaczący wpływ na równowagę między wytwarzaniem reaktywnych form tlenu (RFT), a ich usuwaniem przez komórkowy system antyoksydacyjny. Nadmierne wytwarzanie RFT prowadzi do stresu oksydacyjnego, który odgrywa istotną rolę w patomechanizmie wielu procesów chorobowych (nowotworów, schorzeń neurodegeneracyjnych, czy chorób o etiologii wirusowej, toksycznej lub zapalnej).
Neutrofile odgrywają zasadniczą rolę w obronie organizmu i zapaleniu, ale to ostatnie zjawisko może wyzwalać i podtrzymywać patogenezę szeregu ostrych i przewlekłych chorób.
Naukowcy twierdzą, że zielona herbata działa poprzez następujące mechanizmy:
- galusan epigallokatechiny (EGCG) tłumi aktywność reaktywnych form tlenu i hamuje apoptozę aktywowanych neutrofili,
- dramatycznie hamuje przyciąganie neutrofili,
- blokuje angiogenezę, tworzenie naczyń krwionośnych, proces ważny chociażby dla kancerogenezy,
- może zmniejszać zwłóknienie płuc w zapaleniu płuc,
Wyniki badań sugerują, że EGCG jest silnym związkiem przeciwzapalnym o potencjale terapeutycznym.
Ponadto istnieje wiele dowodów na to, że galusan epigallokatechiny dominujący polifenol zielonej herbaty hamuje aktywność enzymów i szlaki przekazywania sygnałów, które odgrywają ważną rolę w indukcji zapalenia i niszczenia stawów w chorobie zwyrodnieniowej stawów.
Referencje:
Magdalena Donejko, Marek Niczyporuk, Elżbieta Galicka, Andrzej Przylipiak „Właściwości antynowotworowe galusanu epigallokatechiny zawartego w zielonej herbacie” http://www.phmd.pl/api/files/view/29033.pdf
Jerzy Jankun „Why drinking green tea could prevent cancer” https://www.nature.com/articles/42381
Joanna GDULA-ARGASIŃSKA, Małgorzata TYSZKA-CZOCHARA i in. „ROLA WOLNYCH RODNIKÓW W REGULACJI PROCESÓW FIZJOLOGICZNYCH”. http://psjd.icm.edu.pl/psjd/element/bwmeta1.element.psjd-ca5e961d-90ef-4d31-8c1c-66f840d6b4da/c/art_2.pdf
Adrian B. Hodgson, Rebecca K. Randell, and Asker E. Jeukendrup “The Effect of Green Tea Extract on Fat Oxidation at Rest and during Exercise: Evidence of Efficacy and Proposed Mechanisms” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649093/
Willems MET1, Şahin MA2, Cook MD3. “Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29345213
Massimo Donà Neutrophil Restraint by Green Tea: Inhibition of Inflammation, Associated Angiogenesis, and Pulmonary Fibrosis https://www.jimmunol.org/content/170/8/4335.short
RashmiSingh Green tea polyphenol epigallocatechi3-gallate: Inflammation and arthritis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320510001979