Batony proteinowe bez pieczenia
Składniki:
Sucha masa:
-100g dowolnej odżywki białkowej
-Garść orzechów (40-60g) – dowolne, w przepisie włoskie
-Garść rodzynek (40-60g) – można dać dowolne owoce suszone
-Wiórki kokosowe w ilości 20-25g
-50g płatków owsianych
Dodatkowo:
-60g gorzkiej czekolady (74% wystarczy)
-50ml mleka
-1 łyżeczka dżemu/konfitury – w przepisie dżem domowy truskawkowy
-1 łyżeczka masła orzechowego – w przepisie arachidowe
1. Suchą masę mieszamy ze sobą, orzechy i rodzynki najlepiej pociąć żeby uniknąć zbyt dużych kawałków.
2. Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę, dżemor i masło. Energicznie mieszamy tak aby wszystko się rozpuściło w mleku
3. Wlewamy rozczyn do suchej masy, mieszamy ręką i całość wykładamy na papier do pieczenia / folię aluminiową.
4. Wkładamy masę do lodówki na minimum 2 godziny ( u mnie leżały całą noc). Po tym czasie kroimy w formie batonów.
PYCHA !!!
Więcej przepisów znajdziecie w dziale „Kuchnia SFD”: http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html