Gainer jest to odżywka zawierająca węglowodany, białko, w nieznacznym stopniu tłuszcze, śladowe ilości witamin. Służy on do uzupełniania diety w makroskładniki, dawkowanie gainera jest uzależnione od naszej diety głównie braków w niej. Jeśli jest taka konieczność gainerem można również zastępować posiłki (choć zawsze lepsze jest naturalne jedzenie). Można go również dodawać do mało kalorycznych posiłków, jak i pić po treningu w celu odbudowywania zasobów glikogenu w mięśniach, ponieważ rodzaje białek krótko opisałem w osobnym temacie, pozostały do opisania węglowodany:
glukoza (dekstroza) – jest to produkt składający się prawie w całości z węglowodanów (prostych). U zdrowego człowieka poziom glukozy we krwi wynosi ok. 80-100mg%.
fruktoza – zwana także cukrem owocowym, to inny bardzo rozpowszechniony cukier prosty. Fruktoza jest ketozą. Ma taki sam wzór sumaryczny jak glukoza, ale inne wzajemne ułożenie atomów w cząsteczce. W stanie wolnym występuje w wielu owocach i miodzie. Fruktoza stanowi łatwo przyswajalny składnik pożywienia. Fruktoza jest najsłodsza z cukrów.
maltodekstryna (źródło węglowodanów złożonych) – charakteryzuje się znacznie stabilniejszym stopniem wchłaniania niż cukry proste takie jak: glukoza czy fruktoza. Daje długotrwałą energię odżywczą zarówno dla tkanki mięśniowej, jak i innych organów funkcjonujących na energii płynącej z cukrów.
vitargo – jest unikalnym i opatentowanym węglowodanem, stworzonym specjalnie dla elitarnych sportowców, umożliwiający efektywne dostarczanie łatwo przyswajalnej energii dla mięśni (glikogen). Vitargo zostaje w żołądku przez bardzo krótki okres czasu, przez co nie powoduje dyskomfortu podczas aktywności fizycznej oraz nie absorbuje wody z rezerw organizmu, wręcz przeciwnie, może zwiększyć zasoby wody w krwiobiegu, ponieważ zachowuje się jak „pompa” w czasie ćwiczeń.
Autor: BPL-G (sfd)