Jako ze malo zup u nas w dziale, a akurat robilam na kolacje chinszczyzne to wrzucam tu ten przepis,nam bardzo smakowala
Skladniki:
-2 piers z kurczaka /ew.wolowina
-3-4 marchewki
-bulion z kurczaka w kostce (chyba ze ktos ma rosol przygotowany wczesniej;)
-mieszanka chinskich warzyw
-dymka
-przyprawy : imbir,curry,sos sojowy,pieprz cayenne,slodka papryka
-czosnek
-oliwa do smazenia
-bambus
-makaron ryzowy
1.Piers z kurczaka kroimy na cienkie paski,doprawiamy imbirem,curry,pieprzem,papryka i dodajemy 2 lyzki stolowe sosu sojowego,tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodowki.
2.W tym czasie marchewki kroimy na grube plastry,nastepnie te plastry na kolejne mniejsze,pionowe i tak uzyskujemy slupki.Pyrzgotowujemy sobie tez w tym czasie dymke (myjemy i kroimy na slupki)
3.Przygotowana wczesniej piers z kurczaka podsmazamy w duzym garnku,gdy miesosie zarumieni dodajemy 1/2 mieszanki chinskich warzyw,nastepnie zalewmy 2l. bulionu (2l. wrzatki mieszamy z 4 kostkami rosolowymi)
4.Do zupy dodajemy nastepujaco,dymke,zmazdzony czosnek(ilosc weddlug uznania),bambus oraz marchewke.Calosc gotujemy na niskim ogniu ok.10-15min.W tym czasie probujemy i doprawiamy do smaku imbirem,curry,papryka ostra itd.(Zamiast soli warto uzywac sos sojowy,nada fajnego smaku i wygladu;) )
5.Makaron ryzowy zalewamy wrzatkiem i pozostawiamy na 3 min.,tak przygotowany dodajemy do zupy.
6.Smacznego!
Przepis jest troszkke bardziej skomplikowany niz pozostale,ale wcale nie jest takki trudny na jaki wyglada,zupa wychodzi smaczna,pikanta a skladniki w niej sa chrupiace.
Czas przygotowania: ok.1h.
Cena: Za wszystko na 2 litrowy garnek zupy,zaplacilam jakies 18zl.
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: Malinowa (sfd)