Jak wspominam w artykule o sylwetkach kobiecych, każda kobieta w zależności od swoich tendencji do odkładania tłuszczu potrzebuje innego rodzaju „wspomagania”.
Informacje tu zawarte jedynie w uproszczony i ogólny sposób zahaczają o bardzo złożony problem wspomagania odchudzania przy okresowych problemach , każdy przypadek trzeba traktować szczegółowo. Dodatkowo dowiecie się co i jak warto jeść. Za podstawy zaleceń służą tradycyjne diety ludzi żyjących w warunkach gdzie dostępna jest tylko naturalna żywność.
Generalnie ujmując :
Gruszki i Klepsydry – powinny pomagać oczyszczanie swojego organizmu z nadmiaru produkowanych estrogenów i unikać spożywania ich ze źródeł pożywienia oraz wody i napojów.
Zgodnie z niektórymi teoriami dietetycznymi tego typu sylwetki dobrze sie czuja na dietach w których odział białka jest mniejszy w porównaniu z ilością węglowodanów.
Jabłka i Trójkąty powinny starać sie o spokój wewnętrzny (na pewno skorzystają z zajęć pilatesu i jogi) i wspomagać go odpowiednimi ziołami by nie stymulować dodatkowo wytwarzania nadmiaru kortyzolu. Te sylwetki z kolei teoretycznie lepiej się czuja na dietach z większą ilością białka w porównaniu z węglowodanami.
Diety
Wiadomo, ze źródła Białka i Tłuszczu sa niezbędnymi składnikami diety potrzebnymi do życia. Dodanie do tego naturalnych źródeł węglowodanów znacznie ta jakość poprawia.
Teorii o tym jak człowiek powinien się odżywiać jest bardzo dożo. Nawet wśród ludzi, którzy skłaniają się w jednym kierunku dietetycznym istnieją różnice w szczegółach, co powinno się jeść a co nie, ile kiedy i jak często.
Badacze ciągle wynajdują coś innego i ciągle wychodzą nowe książki poparte badaniami, które po 10latach staja się karykatura samych siebie.
Świat naukowy żyje z tego by wzbudzić sensacje w społeczeństwie bo sensacja napędzą pieniądze. Dietetycy żyją z tego by wypromować jak najbardziej radykalny system żywienia, bo ten system szybko przynosi spektakularne efekty, a wiadomo ze i tak nikt nie dba o to co będzie dalej. Jak ktoś nie wytrzyma jakiejś diety to w koncu „jego wina” a nie diety
Jak już wyżej wspomniałam, ludzie rożnie reagują na ta sama dietę, jedni będą się świetnie czuć inni mogą sprowadzić na siebie problemy zdrowotne. Potwierdzają to badania długoterminowe które pokazują ze statystycznie nie istnieje różnica w efektach odchudzania gdy porównujemy diety niskoweglowodanowe i węglowodanowe.
Osobiście uważam,ze jeżeli nie istnieją ku temu szczególne wskazania, polecam trzymanie się z dala od wszelkich diet które każą wykluczyć, lub jeść w nadmiarze któryś z naturalnych składników odżywczych powszechnie spożywany przez ludzi na calym świecie. Tak samo podchodźmy sceptycznie do informacji każących skreślić z naszego jadłospisu naturalny produkt bo „jakieś badanie wykazało…”
Pamiętajmy jednak, że o wyborze najlepiej wpływającej na nas diety ostatnie słowo mamy … my same ), jeżeli nauczymy się słuchać swojego organizmu, będziemy jeść tylko naturalne produkty, to szybko będziemy wiedziały czy odpowiadają nam diety z wyższa- niższą- ilością węglowodanów, czy może należymy do ludzi dla których po prostu dieta równo zbilansowana działa najlepiej. Jednak oczywiście istnieją zasady na których warto się opierać dobierając to co trafia na nasz talerz. Poniżej przedstawiam je w oparciu o diety ludzi żyjących w naturalnych warunkach, a wiec najbliższe temu jak jedli nasi przodkowie, których nie dotykają (albo dotykają w ilości niewielkiej) takie choroby cywilizacji jak próchnica, choroby serca, cukrzyca czy rak.
Uniwersalne zasady zdrowej diety
1. spożywaj naturalna żywność jak najmniej przetworzoną
2. nie boj sie tłuszczów to nie one, lecz węglowodany proste są winne otyłości
3. w miarę możliwości spożywaj mięso, włączając w to ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jaja pochodzące od zwierząt dzikich lub pochodzące z hodowli gdzie zwierzęta maja stały dostęp do naturalnie rosnącego pożywienia
4. Spożywaj pełnotłuste, naturalnie przetworzone produkty mleczne od krów pasanych na pastwiskach, najlepiej surowe lub/i fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę.
5. Używaj tylko tradycyjnych tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „vergin” (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne – kokosowy i palmowy.
6. Jedz tylko chleb pełnoziarnisty robiony na zakwasie, pełnoziarnisty ryz oraz kasze
7. Ziarna i orzechy i warzywa strączkowe po ich uprzednim moczeniu, kiełkowaniu lub kwaszenie w celu zneutralizowania kwasu fitowego i innych szkodliwych substancji.
8. Wzbogacaj spożywane warzywa i owoce w enzymy i bakterie probiotyczne poddając je kiszeniu
9. Gotuj zupy , i sosy na wywarach z kości ryb i zwierząt
10. Nie zapominaj o spożywaniu podrobów i jadalnych wnętrzności zwierząt
11. Używaj nierafinowanej soli morskiej (nieoczyszczanej soli kamiennej) i rożnych ziół i przypraw
12. Używaj umiarkowanie naturalnych słodzików takich jak miód, syrop klonowy, cukier trzcinowy oraz stevi
zioła i przyprawy
Jest wiele ziół stosowanych od wieków przez kobiety na ich dolegliwości, w internecie można znaleźć szczegółowe informacje na ich temat, dlatego tutaj ograniczę się do krótkiego wymienienia niektórych szczególnie interesujących w przypadku skłonności do tycia w brzuchu (zioła uspokajające, czy zioła przy problemach z insulina) czy dla tyjących w udach i biodrach (zioła przy problemach kobiecych, zioła odwadniające)
Dla obu grup przydatne będą w pewnym okresie odchudzania również zioła oczyszczające.
Zioła warto stosować w cyklach i wymiennie by uniknąć adaptacji naszego organizmu do jednej i tej samej substancji
– Zioła uspokajające
Ziele melisy,
Ziele mięty
Passiflora
korzeń kozłka lekarskiego
szyszki chmielu
– Zioła przeciw hormonalnym dolegliwościom kobiecym
ziele krwawnika,
ziele skrzypu
ziele lebiodki
kwiat rumianku
ziele macierzanki
liść pokrzywy,
ziele dziurawca
ziele rdestu ptasiego
ziele przywrotnika
castangus
liść maliny
– Zioła moczopędne
Bez czarny
Brzoza brodawkowata
Lubczyk ogrodowy
Mącznica lekarska
Mniszek lekarski
Pokrzywa zwyczajna
Pietruszka zwyczajna
Rdest ptasi
Skrzyp polny
Kwiat robinii akacjowej
-Zioła dla osób mających problemy z poziomem insuliny
czernica (liść)
Pokrzywa zwyczajna
Szałwia lekarska
Cynamon
Nasiona kozieradki
– Zioła wspomagające oczyszczanie z toksyn
Fiołek trójbarwny
Łopian większy
Mydlnica lekarska
Perz właściwy
Rdest ptasi
Pokrzywa zwyczajna
Róża dzika
Skrzyp polny
Mniszek lekarski
– Szczególnie wartościowe przyprawy dla Jabłek i Trójkątów
Cynamon, , czosnek, ocet jabłkowy, sok z cytryny,
– Szczególnie wartościowe przyprawy dla Gruszek i Klepsydr
kurkuma, imbir, ostre papryki, zielona herbata
Witaminy i minerały, Tłuszcze w tabletkach
– Dla zestresowanych i mających problem z wrażliwością insulinowa
Magnez Cynk, Wapno, Kwas liponowy
– Dla mających problem z estrogenami
DIM, Wit C, olej z wiesiołka,
Dla wszystkich
Wit D, witC, witaminy z grupy B, GLA, CLA, Chrom, Omega3, probiotyki, enzymy trawienne, zmielona kozieradka
Warzywa, owoce i reszta produktów
– Dla gruszek i Klepsydr
Pomarańcze jabłka, grapefruit i warzywa krzyżowe, rzeżucha , warzywa strączkowe,
– Dla Jabłek i Trójkątów
Szpinak, podroby, grzyby, orzechy, zmielone siemię lniane
Dla wszystkich jeszcze 10 najwartościowszych warzyw podane w kolejności przypadkowej a wybrane na postawie największej zawartości witamin minerałów, przeciwutleniaczy i innych substancji o działaniu antyrakowym, obniżającym cholesterol, stabilizującym poziom cukru poprawiającym trawienie itd itp
1. buraki
2. brokuły, kapusta brukselka
3. marchewka
4. mniszek lekarski
5. jarmuż
6. cebula i czosnek
7. kalarepka
8. rzodkiew
9. pomidory
10. papryka
10 najwartościowszych owoców
1. awokado
2. czarne jagody
3. truskawki
4. wiśnie, czereśnie i śliwki
5. banany
6. borówki
7. arbuz i melony
8. kiwi
9. papaja i ananas
10 maliny
Najwartościowsze orzechy i nasiona
1. migdały
2. orzechy brazylijskie
3. orzechy pekan
4. orzechy włoskie
5. nasiona dyni
6. orzechy laskowe
7. orzeszki ziemne
8. nasiona słonecznika
9. owies
10. żyto
Co warto wiedzieć o mleku mięsie rybach i jajkach
Tłuszcze i białko zwierzęce są nieodłącznym elementem naszej diety od początków ludzkości i nie ma grup ludzi w naturalnych warunkach niespożywających białka zwierzęcego. Ludzie konsumowali zwierzęta często wraz z ich wnętrznościami oraz zawartością żołądków zwierząt roślinożernych co dodatkowo wzbogacało ich dietę o enzymy substancje odżywcze zawarte w ziołach i roślinach oraz bakterie probiotyczne. Nikt nie wyrzucał tłuszczu wręcz przeciwnie preferowano mięso tłuste, a często jak zauważył pewien badacz lodów dalekiej północy, to „chude kawałki mięsa rzucali swoim psom do jedzenia”.
Najbardziej znana grupa ludzi żyjących głownie na mięsie i tłuszczo zwierzeniem są Eskimosi, co ciekawe mimo ze ich dieta była uboga w węglowodany, bo większość z nich pochodziła ze znalezionych jagód, korzonków, treści żołądkowej Karibu oraz glikogenu mięśniowego i nie przekraczała 60g dziennie, nie byli oni w ketozie, ze względu na swoją doskonalą umiejętność spalania tłuszczu. Prekolumbijscy Indianie i mieszkańcy Grenlandii również żyli prawie wyłącznie na tłuszczu i mięsie zwierzęcym
Mleko
Wokół tego pożywienia zrodziło się ostatnio wiele kontrowersji, w szale negowania mleka i przypisywania mu samych negatywnych właściwości zapomnieliśmy o jednym, płyn dostępny w sklepach jest tak przetworzony, że nie powinien nazywać się mlekiem.
Pisząc „mleko” mam na myśli niepasteryzowaną, niehomogenizowaną, pełnotłustą wydzielinę gruczołów mlecznych zwierząt kopytnych nie szpikowanych antybiotykami, sterydami i hormonami, wypasanych na pastwiskach, bądź karmionych sianem i kiszonka w zimie, tradycyjnie spożywaną przez ludzi. I tak pojmowane mleko jest jednym z najlepszych i najbardziej zdrowych produktów żywieniowych.
Szacuje się ze tylko ok. 30-40% ludzi posiada enzym trawiący laktozę, ale mimo to, mogą konsumować bez problemów sfermentowane produkty mleczne jak sery i jogurty i kefiry oraz zsiadłe mleko
W naszej kulturze najbardziej popularne są mleko krowie,owcze oraz kozie.
Mleko zwierząt karmionych trawą zawiera kwasy Omega3, oraz optymalne proporcje omega3 do omega6, enzymy , witaminy ADE i K witaminy B12 i B6, zdrowe bakterie probiotyczne
Mleko kozie zawiera tłuszcze i białka łatwiej przyswajalne niż mleko krowie, zawiera 18% więcej wapnia, 41% więcej magnezu, 22% fosforu i 42% potasu oraz 2x więcej wit A, za to mniej witamin z grupy B i kwasu foliowego
Co możemy dobrego zrobić z mleka
Masło:
w formie skoncentrowanej zawiera zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi witamin E, K i D. Zawiera Kwas tłuszczowy CLA pomagający nam w utrzymaniu szczuplej sylwetki, mający właściwości przeciwrakowe, inne tłuszcze w maśle miedzy innymi kwas laurynowy maja właściwości przeciwwirusowe.
Sery:
Jogurt i Kefir bogate w enzymy bakterie probiotyczne napoje pomagające wzmocnić nasz system immunologiczny, poprzez zahamowanie wzrostu patogenicznych bakterii, wspomożenie procesu trawienia, właściwości przeciwzapalne, przyczyniają się zwiększeniu ilości przeciwciał oraz obniżają cholesterol
Pasteryzacja i dlaczego nie jest ona taka dobra:
Pasteryzacja miała być sposobem na pozbycie się chorobotwórczych bakterii z mleka, wiele wskazuje jednak na to, ze w dzisiejszych czasach pełnej kontroli zdrowia krów, nowoczesnych maszyn do dojenia, czystego transportu stała się niepotrzebna, a jej negatywne skutki przeważają czyniąc ze zdrowego pokarmu produkt zupełnie bezużyteczny.
Pasteryzacja niszczy zdrowe bakterie probiotyczne zwarte w mleku, podgrzewanie czyni delikatne białka mleka lisynę i tyrozynę trudno dla nas przyswajalne, powoduje starzenie się tłuszczy zawartych w mleku, Traci się w ten sposób ponad 50% witC i 80% innych zawartych witamin w mleku, a witB12 niszczona jest zupełnie, ogranicza przyswajalność minerałów oraz postarza laktozę czyniąc ja jeszcze bardziej trudna do strawienia. To może tłumaczyć dlaczego niektóre badania pokazują związek cukrzycy z konsumpcja mleka w krajach cywilizowanych. Pasteryzacja niszczy również enzymy substancje zawarte w mleku pomagające w trawieniu i absorpcji substancji odżywczych w tym wapna. Wiele badan pokazuje ze wśród ludzi pijących mleko niepasteryzowane ilość uczuleń na nie, jest marginalna.
Ważący średnio 70kg Masajowie spożywają dziennie ok 400g tłuszczu z pełnotłustego mleka jako głównego źródła swoich kalorii, wiele ludów słynnych ze swojej długowieczności i zdrowia żyjących w górach od Szwajcarów, poprzez ludy Kaukazu i Bułgarii opierały swoja dietę o mleko oraz jego przetwory
Mięso
I znów jak w przypadku mleka mięso mięso nie równe, zawsze lepsze pod każdym względem będzie mięso zwierząt hodowanych tradycyjnie oraz mięso zwierząt dzikich niż fermowe. Dotyczy to tak kurczaków (te fermowe sa najbardziej chyba ze wszystkich mies skażone sterydami, toksynami, antybiotykami, hormonami wzrostu i pestycydami, i co jeszcze dodatkowo karmione soja, w mięsie mają bardzo duże ilości fitoestrogenów, które mogą wpływać na nasz układ hormonalny) jak i mięsa wołowego i wieprzowego.
Mięsa kurczaków i indyków dostarczając nam dużo białka potasu, takie minerały jak wapn, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B, ciemne mięso ma więcej selenu i cynku od mięsa z piersi. Należy w diecie uwzględniać całego kurczaka nie tylko chude piersi.
Serca kurze sa szczególnie dobrym źródłem białka potreningowego dla osób mających problem z kortyzolem
Mięso wołowe krów, baranów, bizonów itd karmionych trawa bije na głowę każde inne mięso. Posiada kwasy omega3 oraz prawidłowe proporcje omega3 do omega6, oczywiście zawiera kwas tłuszczowy CLA, oprócz bogatego źródła białka dostarcza nam witamin z grupy B szczególnie B12 żelaza, jest bogate w cynk.
Mięso Baranie jest bardzo bogate w potas, cynk oraz witaminę B12 wapno, magnez, fosfor oraz niacynę. Mięso baranie jest tradycyjnym źródłem białka wśród lodów środkowego Wschodu, Północnej Afryki i w Indiach.
Nie zapominajmy o wątrobie która była już doceniana w starożytnych Chinach jako źródło zdrowia. Wątroba zawiera więcej składników odżywczych niż jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.
100g kawałek wątroby zaspakaja ponad polowe i więcej naszego zapotrzebowania wit A, ryboflawinę miedzi, wit B12, taimine B6, kwas foliowy niacynę i selenu.
Pokrywa 1/3naszego zapotrzebowania na żelazo i zwiera nawet witC
Ryby i owoce morza
Nie muszę się powtarzać o wyższości dzikich ryb nad hodowlanymi dość ze powiem ze łosoś fermowy nie zawiera zdrowych kwasów Omega3 za to zawiera doże ilości Omega6 które w dużych ilościach ma właściwości stymulujące stany zapalne.
Nasi przodkowie spożywając naturalne pożywienie spożywali kwasy Omega6: Omega 3 w proporcjach miedzy 1:1 a 4:1 w dzisiejszych czasach gdy nasze mięso pochodzi z farm gdy spożywamy bardzo duże ilości tłuszczów roślinnych proporcje te dopijają do 80:1
Jajka
Oczywiście z kur hodowanych na świeżym powietrzu Jaja kur ” wiejskich” zawierają proporcje omega3/omega6 jak 1:1, jaja kur fermowych 1:16
[http://www.sfd.pl/temat619144]
Tłuszcze
Generalnie wszystkie tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego sa mieszanka kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych i jednonasyconych oraz kwasu linolenic. Generalnie tluszcze zwierzęce jak masło, smalec, łój zawierają ok 40-60% tłuszczów nasyconych i sa stale, oleje roślinne z klimatu śródziemnomorskiego zawierają głownie kwasy wielonasycone i sa płynne w temperaturze pokojowej w przeciwieństwie do olejów z tropików, które sa stale i zawierają głównie kwasy tłuszczowe nasycone.
Do czasu powstania nowoczesnych teorii żywieniowych w latach 60tych zeszłego wieku większość spożywanych przez ludzi tłuszczy były tłuszczami zwierzęcymi masło, smalec, łoj olej palmowy i kokosowy. W społeczeństwach nowoczesnych wyparte one zostały przez tłuszcze roślinne takie jak olej sojowy, słonecznikowy rzepakowy, kukurydziany. De facto wiele badan wskazuje ze kierunek obrany przez nas jest złym i zawartość tluszczy roślinnych w diecie nie powinna przekraczać 4%, zawartych w zbożach, warzywach strączkowych ziarnach i orzechach oraz oliwie z oliwek. Problemem związanym z nadmierna konsumpcja tłuszczy roślinnych jest nadmierne spożycie omega6. Jest to związane z problemami układu trawiennego, stanami zapalnymi żył, wysokim ciśnieniem, osłabieniem układu odpornościowego.
Demonizowane tłuszcze nasycone pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie:
– nasze komórki składają się w 50% z tłuszczów nasyconych
– pomagają w absorpcji wapnia w kościach,
– chronią wątrobę przed szkodliwym wpływem alkoholu
– wzmacniają układ odpornościowy
– pomagają we wchłanianiu kwasów Omega3
– sa tłuszczem preferowanym przez serce
– posiada właściwości bakteriobójcze chroniąc nas przed szkodliwymi mikroorganizmami w układzie trawiennym
Węglowodany
Cukry występują w rożnych formach najpopularniejsza to sukroza- cukier stołowy, glukoza główny cukier krążący we krwi i fruktoza cukier owocowy, oraz laktoza – cukier mleczny
Ludziom brakuje enzymów pomocnych do trawienia cukrów złożonych zawartych w niektórych warzywach jedynie dzięki bakteryjnej florze jelitowej, oraz możemy je rozłożyć na cukry proste będące dla nas łatwe do strawienia.
Większość ludzi nie ma natomiast problemu z trawieniem skrobi i polisacharydów rozkładając je na molekuły glukozy trafiające bezpośrednio do krwi.
Większość węglowodanów z diety naszych przodków pochodziła z owoców roślin i zbóż pełnoziarnistych. Dostarczały człowiekowi witamin minerałów i enzymów oraz tych potrzebnych tłuszczy roślinnych.
Proces oczyszczania i przetwarzania pozbawia zboża warzywa i owoce ich najlepszych składników czyniąc z nich nie tylko puste kalorie ale również pokarm zagrażający naszemu zdrowiu.
Łatwowchlanialne oczyszczone cukry dostają sie do naszej krwi podnosząc poziom insuliny, Insulina pomaga w transporcie cukrów do komórek ale również w nadmiarze stymuluje wytwarzanie trójglicerydów w wątrobie (tłuszczy odpowiedzialnych za arteriosklerozę i choroby serca). Nadmiar insuliny obciąża wszystkie organy wewnętrzne, nadmierna konsumpcja cukru jest powiązana ze zwiększeniem ilości zbitych cząsteczek LDL i zmniejszeniem HDL, szybkim starzeniem sie komórek, zwiększa kwasowość żołądka, zmniejsza trzustkę i powiększa wątrobę oraz nadnerczy.
Wiele badan wskazuje na to ze to zwiększenie konsumpcji węglowodanów prostych przyczyniło sie do epidemii chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, arterioskleroza, rak, choroby serca , oporność insulinowa, choroba Alzheimera i otyłość
Dość powiedzieć ze w ciągu roku w krajach nowoczesnych konsumpcja cukrów w ciągu 200lat wzrosła z 5kg na osobę rocznie do prawie 80kg w większości w węglowodanach prostych, tak że statystycznie teraz tylko polowa spożywanych naszych kalorii musi nam dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych do życia. Nie wspominając ze większość z pozostałej części pokarmów pochodzi z hodowli wiec zawiera jedynie ułamek tych zdrowych pierwiastków (jeżeli w ogole) co posiadają rośliny hodowane na słońcu zwierzęta spożywające swoje naturalne pożywienie.
Diety ludzi oparte na naturalnych produktach zawierały 4x więcej wapnia i innych pierwiastków, 10x więcej witamin A D iK niż przeciętna dieta nowoczesnego człowieka, były bogate w bakterie probiotyczne i enzymy pomagające w trawieniu.
Pożywienie specjalnie przerobione i dodatki
Wymienię tylko parę, z dużej liczby znanych produktów o właściwościach prozdrowotnych, tych parę co jest dla nas dostępnych bez przepłacania za egzotyczne pożywnienie o tych samych właściwościach.
1. świeże soki warzywne i owocowe.
Po co pic sok jeżeli można zjeść warzywa? i tak i nie przerobienie warzyw w soki oprócz wszystkich pozytywnych aspektów jedzenia warzyw i owoców wzbogaca je w enzymy i „obiera” z cieżkostrawialnego błonnika dlatego sprawia ze są one lepiej przyswajalne wiec unikając problemów gastrycznych można wchłonąć szybko wszystkie wartościowe minerały witaminy i substancje prozdrowotne. Poza tym w soku można ukryć warzywa które nie lubimy i wciąż spożyć je w dużych ilościach
Nie zapominajmy o dodaniu źródła tłuszczu do soku – może nim być każdy zdrowy tłuszcz.
Parę przepisów:
-6 łodyg selera naciowego/gruszka/kawałek imbiru
– dwie garście szpinaku/ 4 łodygi selera/ dwa jabłka/mały brokuł/ imbir
– czerwona papryka/ lamy brokuł /3 selery naciowe
– kawałek kapusty/2 łodygi selera/2 marchewki/imbir
– 2 rabarbary/czerwona papryka/2marchewki/gruszka/jabłko
– burak/jabłko/2 garści szpinaku
…….
2. Herbata
Wspominam ja dlatego żeby zwrócić uwagę, że nie tylko herbata zielona jest ta najzdrowsza, ale również czarna herbata zgodnie z badaniami ma właściwości antyrakowe, pomaga w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych zapobiegając zawałowi i udarom, obniża cholesterol, o właściwościach zielonej nie muszę wspominać
3. kiszona kapusta, ogorki i inne warzywa
do znanych nam prozdrowotnych właściwości kapusty dodać nalezy bakterie probiotyczne i mamy jedna z najzdrowszych potraw świata
4. kiełki
Skoncentrowane właściwości prozdrowotne roślin w mikroformie , Każdy wie, które są najlepsze, polecam wszystkie prócz lucerny .
Literatura
J.Bowden „the 150 healthiest Foods on Earth”
Zoe Harcombe „The Obesity Epidemic”
Datis Kharrazian „Why Do I Still Have Thyroid Symptoms”
Dr. Malcom Kendrick „The Great Cholesterol”
Connie Leas „Fat: It’s Not What You Think”
Gary Taubes „Good Calories, Bad Calories”
Nina Planck „Real Food”
Weston A. Price „Nutrition and Physical Degeneration”
Sally Fallon and Mary Enig „Nourishing Traditions”
William Campbell Douglass „The Milk Book ”
Dieta oparta o naturalne produkty w akcji z udziałem Ladys
[http://www.sfd.pl-t699593.html]
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: obliques (sfd)