Nadmierne spożycie cukru zostało powiązane z patologią choroby Alzheimera (AD) przynajmniej u zwierząt. Naukowcy postanowili poszukać powiązań w populacji ludzkiej. Określano powiązanie spożywania słodkiego napoju z markerami neuropsychologicznymi (N = 4276) i obrazowaniem rezonansu magnetycznego (N = 3846). Szukano zmian typowych dla przedklinicznej choroby Alzheimera i naczyniowego uszkodzeniem mózgu (VBI) w grupie biorącej udział w Framingham Heart Study.
Wyniki:
- w porównaniu do spożywania mniej niż jednego słodkiego napoju dziennie, większe spożycie słodkich napojów było związane z niższą całkowitą objętością mózgu i gorszą wydajnością w testach pamięci epizodycznej,
- dzienne spożycie soku owocowego było związane z mniejszą całkowitą objętością mózgu, objętością hipokampu oraz gorszą pamięcią epizodyczną,
- nie powiązano spożywania słodkich napojów z naczyniowym uszkodzeniem mózgu (np. udarami),
- Wniosek: wyższe spożycie słodkich napojów było powiązane z markerami które sugerują rozwój choroby Alzheimera.