Niby nic szczególnego, ale postanowiłam opowiedzieć Wam o jednym z moich ulubionych dań. Taka ilość wystarcza mi na 3 posiłki.
Składniki:
Kurczak: ok. 180g
Ryż: 120g
Mieszanka chińska mrożona: 120g
Szparagi mrożone: 60g
Marchewka z groszkiem mrożona: 30g
Pomidory: 2-3 większe, lub puszka takich bez skórki pokrojonych
Czosnek: 2-3 duże ząbki
Przyprawy: curry, Sambal Oelek by TaoTao (nie trzeba jeśli ktoś chce bardziej łagodne), sól ziołowa, przyprawa Grill Mexico by Kotanyi.
Sposób przygotowania:
Smażymy na patelni drobno pokrojony czosnek, dorzucamy posolone i doprawione przyprawą Grill Mexico paseczki/kosteczki kuraka. Jak się zrobi wsypujemy mrożonki. Solimy, dodajemy kawałki pomidora. W między czasie gotujemy ryż w wodzie z curry, najlepiej na dość twardo, ale jak kto lubi. Dodajemy ugotowany ryż na patelnie, łyżeczkę lub dwie Sambal Oelek i mieszamy.
I teraz tak: jak użyliśmy pomidorów z puchy to pewnie mamy na patelni zupę, więc przykręcamy gaz i czekamy aż odparuje do pożądanej przez nas gęstości. Jemy.
Wszystkie składniki:
Gotujemy ryż w wodzie z curry:
Smażymy czosnek i mięsko, posypujemy Grill Mexico:
Dodajemy mrożone warzywa i solimy solą ziołową:
Dodajemy pokrojone pomidorki:
Łyżeczkę Sambal Oelek:
Wsypujemy ryż:
I mamy gotowe danie:
Czas przygotowania:
20 minut.
Wartości odżywcze:
Białko 55g
Tłuszcz 5g (jak ktoś użyje tłuszczu do smażenia to oczywiście więcej)
Węglowodany: 110 g
Wartość energetyczna: 713 kcal
Trochę przerażające te wartości, ale ja to jem na 3 posiłki i jestem pełna.
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: methodys (sfd)
Zajebiste! Polecam