PIERŚ Z KURCZAKA Z OGÓRKIEM
Witam!
W 2006 roku podczas wizyty u mojego kumpla w Chinach, jego babcia gotowała nam kurczaka z ogórkiem. Na potrzeby mojej redukcji zmieniłem lekko przepis i zastosowałem produkty dostępne w Polsce.
Mam nadzieję, że podejdzie! Smacznego!
SKŁADNIKI
– Podwójna pierś z kurczaka
– 1 Ogórek zielony wraz ze skórką
– Białko z 1 jaja kurzego
– Sos sojowy
– Sos/olej sezamowy. Chodzi o produkt ze specyficznym aromatem. Nie wszystko się nadaje. Proponuję kupić TAO TAO – tak jak na fotce.
– Kostka rosołowa – wołowa
– Opcjonalnie PAM
PRZYGOTOWANIE
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę
2. Pokrojonego kurczaka mieszamy z białkiem z jednego jaja i solą. Odstawiamy na min 1 godzinę.
3. Ogórka kroimy tak jak to widać na obrazku. Nie obierać ze skórki!
4. Na patelni podsmażamy kurczaka razem z białkiem z jaja
5. Dodajemy pokrojone ogórki
6. Dodajemy rozdrobnioną kostkę rosołową. Uwaga! Kostka jest bardzo słona więc dodajemy wg. własnego uznania. Ja na taką porcję jedzenia użyję ok 1/2 standardowej kostki Knora.
7. Dodajemy 1-2 łyżeczek sosu sojowego. Nie przesadzić – sos sojowy jest słony! Ilość sosu jaki trzeba dodać, można ocenić po kolorze potrawy. Ma mieć taki jak na fotce poniżej. A najlepiej w sumie posmakować i już.
8. Kiedy ogórki lekko zmiękną (uważać by się nie rozpadły), ściągamy patelnię z ognia i czekamy ok 1 minuty.
9. Dodajemy kilka (KILKA = 6-10) kropel sosu sezamowego i mieszamy. Sos sezamowy nadaje aromatu potrawie. Nie można dodawać go do bardzo gorącej potrawy bo traci aromat.
Tak całość prezentuje się na talerzu:
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wg. kalkulatora z potreningu.pl dla ilości dokładnie wg. przepisu:
KCAL: 562 kcal
BIAŁKO: 87g
TŁUSZCZE: 22g
WĘGLOWODANY: 4g
Smacznego!
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ
Autor: Mascar (sfd)