Majonez własnej roboty

Składniki

Witam wszystkich!

Ostatnio zbrzydło mi polewanie żarcia wszelakimi olejami lub spijanie ich z łyżki, więc postanowiłem znaleźć jakiś smaczny substytut. Postanowiłem ukręcić majonez – te sklepowe wcale nie są tanie, a Bóg jeden wie jakich olejów używa się do ich produkcji…

Składniki:

– 1 duże żółtko
– 200 – 250 ml oleju (rzepakowy/z pestek winogron/oliwa z oliwek etc.)
– sok z cytryny
– musztarda
– sól
– słodzik
– woda

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę otoczenia (to bardzo ważne, w innym przypadku na 100% majonez nie wyjdzie)

– w szklanej/ceramicznej/emaliowanej misce umieszczamy surowe żółtko, rozcieramy je mikserem (najlepiej końcówką do przecierania przez sito/kręcenia sosów), i stopniowo, po kropelce dodajemy olej ( naszą masę koniecznie ucieramy w jednym kierunku!!! )
– gdy utrzemy około 2 łyżek majonezu, można dodawać więcej tłuszczu – po łyżce, gdy olej połączy się z masą dodajemy kolejną porcję. Co jakiś czas dodajemy kilka kropel wyciśniętego soku z cytryny.

Gotowy sos

 

Wartości odżywcze na 100g:

B – 2,2
T – 86
W – 0,9

Oczywiście majonez własnej roboty nigdy nie będzie tak gęsty jak sklepowe, gdyż nie ma w nim skrobi i innych zagęstników. Można go przechowywać w lodówce około 2 tygodni.

Do gotowego sosu można dodać posiekany szczypiorek, drobno pokrojone grzybki marynowane oraz ogórka konserwowego(i ewentualnie trochę chrzanu) – i mamy sos tatarski

Dodatki

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: tlusty_kot (sfd)

Udostępnij znajomym

One thought on “Majonez własnej roboty

  1. moze i zdrowszy ale slodzik jest nie zdrowy ja sie ucze na dietetyka i slodziki sa nie zdrowe nie podwarzam tego co ty piszesz bo masz wiele fajny przepisow ale ten slodziki nie sa zdrowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *