Ożyw swoją dietę
Zjedz kolor, którego ostatnio nie spożywałeś.
Autor: Charles Poliquin
Odżywianie musi być proste, tego nauczyłem się od jednego z moich najlepszych mentorów Roberta Crayhona.
W zależności od rodzaju badania, większość Amerykanów skupia swoją dietę wokół 12-17 pokarmów, gdzie frytki są najczęściej spożywanym warzywem, a keczup jedynym produktem owocowym, który konsumują. Sztuczki, której używam, kiedy zaczynam pracę z nowym klientem jest zadanie im pracy domowej: „następnym razem kiedy kupujesz warzywa dodaj trzy nowe kolory do swojego wózka”.
Dlaczego?
Fitoskładniki są powiązane z kolorami. Co to są fitoskładniki? Fitoskładniki to związki chemiczne pochodzenia roślinnego, posiadające szereg korzyści zdrowotnych począwszy od ich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, by wymienić tylko kilka. Wiele z żywych kolorów, smaków i aromatów w owocach i warzywach jest właśnie przypisana do fito składników. Oto powiązania, które możecie dokonać dla określonych kolorów:
Beta karoten może być powiązany z kolorem pomarańczowym: mango, słodki ziemniak, dynia olbrzymia, morela, kantalupe (odmiana melona przyp. tłumacza), marchew. Beta karoten przynosi najwięcej korzyści oczom i skórze.
Lykopen jest powiązany z kolorem różowym/czerwonym: pomidor, czerwony grejpfrut, guawa, arbuz. Im większa ilość likopenu w waszej diecie, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka.
Antocyjany są kojarzone z kolorem czerwonym i fioletowym. Antocyjany chronią mózg, serce i oczy. Znajdziecie je w kapuście, czerwonych winogronach, malinach, czerwonych jabłkach, jagodach Acai, jeżynie, borówce, wiśniach, żurawinie (lub sosie), czerwonym winie, bakłażanie, śliwkach, suszonych śliwkach, czerwonej papryce oraz truskawkach.
…
Cały artykuł możesz przeczytać na stronie Charlesa Poliquina: http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/487/O%C5%BCyw_swoj%C4%85_diet%C4%99.aspx?lang=PO
Zapraszam do dyskusji.
Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ