Piwo skażone toksynami – czy pora się bać? Badania naukowe

Mikotoksyny są metabolitami wtórnymi, które stanowią duże zagrożenie dla zdrowia a nawet życia ludzi. Mikotoksyny uznawane są za drugie w kolejności, najważniejsze metabolity, produkowane przez grzyby. [1]

Mikotoksyny mogą oddziaływać na organizmy żywe w różny sposób, wykazując między innymi właściwości embriotoksyczne, mutagenne, kancerogenne czy teratogenne. [4]

Niedawno naukowcy sprawdzili, ile mykotoksyn zawierają 64 gatunki piwa zakupione w Hiszpanii. [3] Badanie opublikowano w czerwcu 2018 r.  Wyniki: 20.3% próbek piwa zawierało mykotoksyny. Żaden z piw bezalkoholowych nie zawierało mykotoksyn. Najczęściej wykrywano zearalenone, wiąże się go z zaburzeniami hormonalnymi u zwierząt i człowieka, potencjalnie jest rakotwórczy. [2] Czy już pora na alarm? Niekoniecznie, gdyż współczesna technologia (tandemowy spektrometr mas) ma kosmiczną czułość. Odnaleziono od 8.24 to 62.96 μg zearalenonu w litrze piwa. Tylko 3 próbki zawierały dwa (lub więcej) rodzajów mykotoksyn.

Wniosek: sportowcy powinni dobrze zastanowić się nad regularną konsumpcją piwa, gdyż oprócz rakotwórczego działania etanolu, całkiem prawdopodobna jest ekspozycja na zawarte w piwie mykotoksyny.

Referencje: 1.https://biotechnologia.pl/biotechnologia/produkty-metabolizmu-grzybow-strzepkowych-zwiazki-o-dwoch-obliczach-cz-2,12943 2.Kowalska K1, Habrowska-Górczyńska DE1, Piastowska-Ciesielska AW2. Zearalenone as an endocrine disruptor in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27771507 3.Xenia Pascari “Survey of mycotoxins in beer and exposure assessment through the consumption of commercially available beer in Lleida, Spain”  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643818301506 4.http://soep.ue.poznan.pl/jdownloads/Wszystkie%20numery/Rok%202016/02_jus_gwiazdowska_waskiewicz.pdf

 

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *