Sok z cytryny lekarstwem dla wątroby? Badania naukowe

Nadmierne spożycie alkoholu (ponad 40-80 g / dziennie dla mężczyzn i ponad 20-40 g / dziennie dla kobiet) może wywołać poważne uszkodzenie wątroby. Enzymatyczną barierę przeciwutleniającą tworzą enzymy,  takie jak dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT), peroksydaza glutationowa (GPx) i reduktaza glutationowa (GR).

Spożycie alkoholu wywołuje powstawanie dużych ilości reaktywnych form tlenu takich jak anionorodnik ponadtlenkowy (O2−•), rodnik hydroksylowy (OH•),  oraz nadtlenek wodoru (H2O2). Powodują one uszkodzenia większości komórek z którymi mają kontakt. W badaniu oceniano wpływ soku z cytryny na przewlekłe alkoholowe uszkodzenie wątroby u myszy. Oceniano wskaźniki biochemiczne, poziomy peroksydacji lipidów wątrobie, zawartość trójglicerydów, aktywność enzymów antyoksydacyjnych i zmiany strukturalne. Jakie znaczenie ma peroksydacja? Ulegają jej przede wszystkim reszty wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wchodzące w skład fosfolipidów, które są podstawowym składnikiem budulcowym błon biologicznych. Zaburzenia metabolizmu komórkowego mogą prowadzić do trwałych zmian w strukturze DNA, RNA, białek, lipidów i cukrów, czego konsekwencją jest najczęściej utrata ich biologicznych funkcji i w dalszej kolejności rozwój procesów chorobowych.

Wyniki badania pokazały, że sok z cytryny znacząco hamował wywołany alkoholem wzrost ALAT/ALT (Aminotransferaza alaninowa) i aspAT/AST (Aminotransferaza asparaginianowa), ilości wątrobowych trójglicerydów oraz poziomy peroksydacji lipidów wątrobie. Zmiany w wątrobie w dużej mierze się poprawiły, dzięki podawaniu soku z cytryny. Odkrycia te sugerują, że sok z cytryny wykazuje działanie zmniejszające uszkodzenia wątroby wywołane alkoholem u myszy. Efekty ochronne mogą być związane z aktywnością antyutleniającą soku z cytryny (wymiatanie wolnych rodników). Na zakończenie dodam, iż myszom podawano alkohol razem z 10 mL soku na kg masy ciała, a więc jest to niemała dawka biorąc pod uwagę smak jaki posiada cytryna.

Referencje: 1. Anastasiia Andriichuk i wsp. “Markery stresu oksydacyjnego i parametry  biochemiczne we krwi koni biorących udział we wszechstronnym konkursie konia wierzchowego w dynamice treningu” 2. Tong Zhou, 1 Yu-Jie Zhang, 1 Dong-Ping Xu, 1 Fang Wang, 1 Yue Zhou, 1 Jie Zheng, 1 Ya Li, 1 Jiao-Jiao Zhang, 1 and Hua-Bin Li  “Protective Effects of Lemon Juice on Alcohol-Induced Liver Injury in Mice” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439254/

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *