Pizza light na cieście razowym

Czas przygotowania: 20 min + 25 min pieczenia
Składniki: 1 pizza

Ciasto:
– 300g mąki pełnoziarnistej
– 20g drożdży
– szklanka ciepłej wody
– pól łyżeczki soli
– łyżka oliwy z oliwek

Pozostałe:
– ser mozzarella light (2 kulki)
– puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym / pokrojona w drobną kostkę pierś kurczaka (~120g)
– zielone oliwki
– pieczarki
– oregano, bazylia

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, następnie w szklance ciepłej wody rozpuścić sól, drożdże i dodać do mąki, oczywiście drożdże można też wkruszyć i rozrobić ale polecam mój sposób bo jest znacznie prostszy :)
Energicznie wyrobić ciasto, jeśli będzie kleiło się do rąk można dodać jeszcze trochę mąki. Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min). Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na blasze lub jak w moim przypadku, na dnie od tortownicy, smarujemy przecierem
pomidorowym lub ketchupem (może być wymieszany z bazylią i oregano), następnie układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę, na połowie kurczaka, na drugiej połowie tuńczyka + wszystkie inne ulubione dodatki (pieczarki można podsmażyć chwilę na patelni). Na koniec posypujemy pizzę bazylią i oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy ok 20-25 minut. Podajemy z sosem czosnkowym light, wg przepisu.

Wartości odżywcze

Białko: 121g
Węglowodany: 201g
Tłuszcz: 49g
Kalorie: 1749 kcal

Zapraszam do dyskusji na forum klikając TUTAJ

Autor: Karo0oL (sfd)

Udostępnij znajomym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *