kreatyna promocja
Kulturystyka
SFD

Co Polacy wiedzą o oleju i jego zastosowaniu w kuchni

Kategoria: Odżywianie

Oceń artykuł:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)

Co Polacy wiedzą o oleju i jego zastosowaniu w kuchni.

5_article_56c9704398673_article_v3

Źródło zdjęcia

Polacy do smażenia używają najczęściej oleju lub oliwy z oliwek (81% wskazań) – wynika z badania Omnimas* zrealizowanego przez TNS OBOP. Zdecydowanie rzadziej sięgają po takie tłuszcze, jak smalec (33%), margaryna (28%) czy masło (11%).

Najczęściej niewłaściwie wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Prawie co trzeci Polak (32%) używa go do smażenia, mimo że oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokiej temperatury łatwo ulegają utlenianiu i powinny być wykorzystywane tylko do surówek/sałatek (na zimno).

Wśród Polaków największą popularnością cieszy się olej określany jako uniwersalny (wymieniony przez 48% respondentów jako najczęściej używany rodzaj oleju). Następne w kolejności są takie tłuszcze, jak: olej słonecznikowy (22%), olej rzepakowy (21%), oliwa z oliwek (6%) i olej sojowy (2%). Wszystkie rodzaje olejów używane są przez badanych zarówno do surówek/sałatek (na zimno), jak i do smażenia (na gorąco).
1% badanych nie spożywa/nie używa żadnego rodzaju oleju jadalnego, a 4% nie wie, jaki rodzaj oleju jest wykorzystywany w ich domu.

Z badania także wynika, że większość z nas, niezgodnie ze sztuką kulinarną i zasadami zdrowego odżywiania się, uzupełnia w czasie smażenia ubywający olej świeżym. Jednocześnie tyle samo osób (77%) wie, że nie wolno kilkakrotnie używać tego samego oleju do smażenia.

Ponad połowa badanych Polaków (57%) jest również błędnie przekonana o tym, że olej zawiera cholesterol. Natomiast tylko 41% wie, że ze względów zdrowotnych oleje są zalecane dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Ponadto, 45% respondentów twierdzi błędnie, że wszystkie oleje nadają się do smażenia potraw.

Co ciekawe Polacy nie wiedzą również, że rodzimy olej rzepakowy należy do grupy olejów o podobnych właściwościach co “śródziemnomorska oliwa z oliwek”. Jedynie 32% respondentów wiedziało, że olej rzepakowy jest jej polskim odpowiednikiem.

Badanie zostało zrealizowane w ramach badania Omnimas w dniach 5-7 czerwca 2004 r. na reprezentatywnej grupie 1003 mieszkańców Polski powyżej 15 roku życia.

Dodatkowe materiały, zdjęcia i komentarze forumowiczów do artykułu znajdziesz na forum klikając TUTAJ

Autor: TNS OBOP

żywnośc dietetyczna

Masz coś do dodania ? Skomentuj!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Najnowsze filmy z naszego kanału